Zadovoljna
Zadovoljna

ŽIVE U NJEMAČKOJ, A LIJEČE SE U HRVATSKOJ?: Pacijenti zovu iz Njemačke i traže antibiotike

661

Oko 200 tisuća ljudi ne živi u Hrvatskoj, ali ovdje ima zdravstveno osiguranje.

U velikoj mjeri riječ je o pograničnim radnicima ili ljudima koji po europskim pravilima mogu biti osigurani u Hrvatskoj, javlja HRT.

U ordinaciji obiteljske liječnice Branislave Čilić u Zagrebu više je od 2.400 pacijenata. Među njima su i oni koji ne žive u Hrvatskoj.

Jedan od njih u inozemstvo je otišao davne 2014. On, kaže liječnica uredno 9 godina ima osiguranje u Njemačkoj, a zdravstveno osiguranje ima u Hrvatskoj.

Dodaje kako je jučer primila poziv od pacijentice iz Njemačke koja je tražila antibiotik.

Pacijenti iz te ordinacije čine mali dio od otprilike 200 tisuća zdravstvenih osiguranika koji su višak u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj.

Najveća je razlika između broja stanovnika i broja zdravstvenih osiguranika – u Zagrebu. Riječ je o 41.500. Na drugom mjestu je Splitsko-dalmatinska županija – tu je razlika oko 27.600.

Iz HZZO-a kažu da neprestano provjeravaju jesu li se promijenile okolnosti na temelju kojih je netko dobio zdravstveno osiguranje.

Rodbina radnika i umirovljenici koji žive drugdje

– Osigurane osobe HZZO-a su i one osobe koje nemaju prebivalište u RH, ali se osiguravaju prema europskim propisima o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Radi se primjerice, o članovima obitelji osiguranika radi u Hrvatskoj, ali oni tu ne žive, kaže Dijana Vuksan iz Službe za zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Tu se ubrajaju i umirovljenici koji su osigurani u Hrvatskoj, ali ne žive ovdje, kao i veći broj pograničnih radnika koji rade u Hrvatskoj, ali u njoj ne žive.

Zdravstvena zaštita preko ‘burze’

– Većina pacijenata koja odlazi iz Hrvatske, nakon raskida ugovora sa svojim prethodnim poslodavcem odlazi se odjaviti u HZZO i isti čas se prijavi kao nezaposlena osoba koja po principu solidarnosti ima pravo na zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj, napominje liječnica Branislava Čilić.

1.travnja na snagu su stupile zakonske izmjene prema kojima se osiguranici, koji se vode kao nezaposleni, do kraja lipnja trebaju javiti u HZZO za provjeru svojeg statusa.

Potom se HZZO-u moraju osobno javiti jednom u tri mjeseca, kako bi se utvrdilo ispunjavaju li i dalje sve uvjete za osiguranje, kao nezaposleni.

Iz HZZO-a vjeruju da će takvom praksom barem donekle smanjiti veliku razliku između broja stanovnika i broja zdravstvenih osiguranika.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst