Zadovoljna
Zadovoljna

ŽENA IZ NJEMAČKE U OČAJU: Svaki tjedan mi pred vrata stana dolazi pet do šest nepoznatih osoba – evo zbog čega

881

Kathrin Rudolph (47) iz Haara u Bavarskoj je žrtva prijevare koja u posljednje vrijeme živi u strahu i svaki put kad čuje zvonce na vratima pomisli kako je došao netko tko je na nju bijesan jer smatra da ga je ona prevarila.

Nesretnoj ženi je ukraden identitet, a prevaranti koriste njezinu osobnu iskaznicu kako bi opljačkali druge ljude.

Naime, ljudi joj dolaze pred vrata njezina stana u Haaru. Svi su žrtve internetske prijevare i u najgorem slučaju izgubili mnogo novca, te misle kako ih je upravo Kathrin Rudolph prevarila i opljačkala.

Ali to nije istina, 47-godišnjakinja je i sama bila žrtva prevaranata koji koriste fotografiju njezine osobne iskaznice kako bi potkradali druge.

Identitet Kathrin Rudolph ukraden je prije godinu i pol.

– Sama sam si kriva – kaže majka dvoje djece.

– Jednostavno sam previše lakovjerna. Malo prije Božića 2021. htjela sam kupiti poseban dar za svog sina – PlayStation 5, koji je u to vrijeme bio već rasprodan u trgovinama.

U oglasnicima na Facebooku otkrila sam privatnu ponudu za PlayStation 5 koji se nudio za cijenu od 700 eura. Prodavač je tražio plaćanje unaprijed, ali to je za mene bilo preopasno.

Prodavač je kazao kako će poslati PlayStation na adresu samo ako dobije dokaz o identitetu kao osiguranje.

Fotografirala sam svoju osobnu iskaznicu, a snimila sam i kratki video u kojem sam potvrdila svoj identitet s putovnicom u ruci.

Sve sam to poslala na poruku putem WhatsAppa. I od tog trenutka nisam dobila nikakve informacije o PlayStationu. No, tad je počela moja noćna mora, rekla je Kathrin.

Žena upozorava druge ljude

Budući da još nije platila, gotovo je zaboravila što se dogodilo.

Sve dok se nekoliko tjedana kasnije na njezinim vratima nije pojavila prva žrtva koja je bila prevarena pomoću njezine osobne iskaznice.

– Od tada nemamo mira. Pred vrata stana mi dolaze tjedno dolazi pet do šest osoba i misle da sam ih ja prevarila.

Platili su pametne telefone, televizore ili Thermomix i nikada nisu dobili robu. Najnoviji slučaj je čovjek koji je drvnu građu platio 10.000 eura.

Žrtve dolaze iz cijele Njemačke, iz Češke, iz Švicarske. Tome nikad kraja. Prevaranti nastavljaju stvarati nove lažne račune, koristeći moje prvo i srednje, kaže Kathrin.

To znači, oglasi se kreiraju na ime Tatjana ili Melanie Rudolph. Pokušala je prijaviti oglas s njezinim imenom Facebooku, ali bezuspješno.

Prevaranti uvijek inzistiraju da se o mogućnostima kupnje ne raspravlja izravno na Facebooku, već putem kontakta na WhatsAppu. Tu se događa prava prijevara.

Kathrin Rudolph je otišla na policiju s prvom žrtvom koja joj je došla pred vrata. Zajedno su prijavili prijevaru i krađu identiteta.

Dakle, slučaj je u sustavu, a policajci znaju što se događa kada se prijave nove žrtve iz cijele Njemačke.

Koliko često je netko bio prevaren pomoću njezinog imena, Kathrin Rudolph ne zna.

Policija radi na slučaju, ali za sada se ovoj prijevari ne nazire kraj.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst