Zadovoljna
Zadovoljna

ZBOG VISOKIH TROŠKOVA: Za život u Njemačkoj 3.600 eura neto mjesečno više nije dovoljno

1.318

S obzirom na skok cijena energenata i hrane, njemačke banke su za nadolazeće mjesece prognozirale sumoran razvoj događaja za njemačka kućanstva.

Prema njihovom izračunu 3.600 eura neto mjesečno više nije dovoljno za jedno kućanstvo, no mediji koji o tome izvještavaju ne navode koliko članova ima u tom kućanstvu.

Prema izračunima bankarske grupacije, 60 posto kućanstava već sada troši cjelokupni mjesečni prihod i dio ušteđevine samo za podmirenje troškova života.

To je u utorak na konferenciji za medije objavio Helmut Schleweis, predsjednik Udruge njemačkih štedionica i žiro banaka.

Njemački mediji pišu kako 3.600 eura neto više nije dovoljno za jedno kućanstvo
Aktualna procjena bilanci više od 300.000 pravnih osoba pokazala je da kućanstvima koja mjesečno zarađuju manje od 3.600 eura neto, s obzirom na trenutnu situaciju, na kraju mjeseca ne ostane ništa novca.

Schleweis je hitno savjetovao saveznu vladu da uzme u obzir te dohodovne skupine u paketima pomoći koji uskoro dolaze.

Uostalom, suzdržano ponašanje potrošača negativno će utjecati i na maloprodaju i opću ekonomiju u ovoj zemlji.

Prema riječima Schleweisa, ne samo privatna kućanstva, već i poduzeća mogu doći do svojih egzistencijalnih granica zbog inflacije i visokih cijena energije. Banke stoga apeliraju na ograničavanje cijena energije.

Kućanstva i tvrtke također bi morale učiniti svoj dio i uštedjeti barem 20 posto energije te se sve više oslanjati na obnovljive izvore energije.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst