Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

ZAKON JE NAPOKON POSTAO SLUŽBEN: Stranci u Njemačkoj mogu do državljanstva i nakon tri godine – Ne moraju polagati ispit iz njemačkog jezika

206

Osobe koje žive u Njemačkoj, a nemaju njemačko državljanstvo, ubuduće će ga lakše stjecati.

Bundesrat, odnosno parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga, piše dpa.

Reforma zakona o državljanstvu također znači da će ljudi, kada dobiju njemački, moći zadržati putovnicu zemlje iz koje dolaze.

U obranu reforme stala je premijerka savezne zemlje Porajnje-Falačka, socijaldemokratska političarka Malu Dreyer.

Demokršćanski premijer Baden-Württemberga Thomas Strobl opisao je to kao “pogrešan put”.

Ubuduće će naturalizacija biti moguća nakon samo pet godina provedenih u Njemačkoj – do sada je trebalo proći osam.

Njemačko državljanstvo bit će moguće dobiti i nakon tri godine ako je osoba pokazala “posebna postignuća u integraciji”.

To je, primjerice, posebno dobar uspjeh u školi ili na poslu ili građanski angažman.

Djeca stranih roditelja dobit će državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina, a ne osam kao dosad.

Svatko tko je došao u Njemačku kao gostujući radnik ili u bivšu Istočnu Njemačku (DDR) kao ugovorni radnik mora samo dokazati svoje usmeno znanje njemačkog kako bi bio naturaliziran – više ne mora polagati ispit.

Reforme donose i neka ograničenja, pa svatko tko želi njemačku putovnicu mora moći uzdržavati sebe i svoju obitelj.

Do sada su ljudi koji su bez svoje krivnje bili ovisni o socijalnoj pomoći bili izuzeti od nekih uvjeta državljanstva. Sada će biti iznimaka samo za određene skupine i slučajeve.

Comments are closed.