Zadovoljna
Zadovoljna

VOZAČI U NJEMAČKOJ OPREZ! Uvode se nova pravila o registarskim oznakama

630

Vozači u Njemačkoj trebat će provjeriti dokumente vezane uz njohova vozila jer će biti nekih promejna u ovoj godini, od kojih će jedna utjecati na registarsku tablicu na automobilu.

Osnova za promjenu je nacrt zakona saveznog ministra prometa Volkera Wissinga (FDP), koji je kabinet odobrio 15. februara. Riječ je o registraciji automobila.

Prema planu Ministarstva prometa, registracija novih vozila trebala bi postati digitalnija, što će rezultirati nekim novostima za vozače.

Promjene bi trebale stupiti na snagu 1.septembra 2023. nakon što ih odobri Savezno vijeće.

U nastavku pročitajte sve što trebate znati o novoj uredbi o registraciji vozila.

Pravila koja se primjenjuju navedena su u Pravilniku o registraciji vozila. Uglavnom, auto prvo treba registrirati, pa ga onda voziti. Upravo bi taj proces sada trebao biti lakši.

– Od rujna je vrijeme da se registrirate digitalno i odmah počnete voziti, objašnjava ministar prometa Wissing u priopćenju za javnost.

Tada bi se deset dana trebalo moći voziti bez dokumenata vozila i bez naljepnica na tablici.

Do sada su vozači morali čekati dok se relevantni dokumenti ne dostave poštom. Od 1. septembra digitalna obavijest o prijemu trebala bi biti dovoljna kao dokaz.

Prema priopćenju ministarstva, od 1. oktobra 2019. vozači mogu sve standardne postupke registracije obaviti online putem portala “i-Kfz”, internetskog sustava za registraciju vozila.

Savezno ministarstvo digitalnih poslova i prometa na svojoj web stranici objašnjava koji su zahtjevi i dokumenti potrebni za digitalnu registraciju vozila.

Za digitalnu registraciju potpuno novog automobila moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

Potpuno novo vozilo koje se prvi put registrira
Potvrda o registraciji dio II sa skrivenim sigurnosnim kodom
Važeća elektronička potvrda osiguranja (eVB br.)
IBAN (račun) za naplatu poreza na vozila od vlasnika
Nova osobna iskaznica (nPA) ili elektronička boravišna dozvola (eAT) s aktiviranom funkcijom online identifikacije (eID), kao i planirani čitač kartica ili pametni telefon s besplatnim “AusweisApp2” (www.zettelapp.bund.de)
Od 1. rujna 2023. godine pravne osobe mogu obrađivati ​​i prijave putem i-Kfz portala. Za provedbu nove uredbe odgovorne su savezne države.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst