Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Vozač iz Njemačke poslao poruku kolegama “Lažu vas da je ovdje plata 4.500 eura”!

542

“Glupost je da vozači u EU zarađuju 4.500 do 5.000 eura”, govori vozač kamiona iz Njemačke!

Problem nedostatka radne snage u sektoru autoprijevoza, s posebnim naglaskom na vozače kamiona koji u velikim brojevima napuštaju BiH radi boljih plata i uvjeta rada u Europskoj uniji svakoga dana je sve izraženiji.

U zadnje vrijeme često čujemo informaciju kako u Bosni i Hercegovini vozač koji provede 25 ili čak do 30 dana za volanom, ne može zaraditi više od 1.500 do 2.000 maraka, dok je u Njemačkoj plata profesionalnog vozača od 4.500 do 5.000 eura, ovisno od kompanije za koju radi.

Međutim, da stvari baš i nisu u Njemačkoj tako idealne objašnjava vozač koji u Njemačkoj radi kao profesionalni vozač kamiona.

Vozač iz Njemačke kaže kako ne poznaje ni jednog vozača koji ima toliku platu u Njemačkoj i ne nasjedajte na te priče.

Plate se u Njemačkoj izražavaju u bruto iznosu što znači kada bi neko i zaradio 4.500 eura, njegova plata bi iznosila oko 3.000 eura, sve zavisi koji porezni razred ga spada.

“Ako živite i radite u Njemačkoj, stanovi koštaju između 1000 i 1500 eura, a to znači da vam od prosječne plate koja je npr 2500 eura ostane cca 1500 eura za život, i ako vam žena ne radi to, je knap za hranu i automobil ukoliko ga imate”

“Ljuti me to što se izlazi sa tim lažnim informacijama prema kojima je sve u Njemačkoj idealno, a ustvari živi se lakše ali nije tako idealno”, objašnjava vozač koji već nekoliko godina radi u Njemačkoj.

Comments are closed.