Zadovoljna
Zadovoljna

Vlada Njemačke se odlučila na reformu dvojnog državljanstva. Evo kako do dvojnog državljanstva i šta sve morate znati

714

Samo pojedine evropske zemlje izbjegavaju ili čak zabranjuju dvojna državljanstva.

U skupini onih država koje restriktivno regulišu to pitanje su, osim Njemačke, i Ukrajina, Nizozemska, Austrija, Estonija, Bugarska, Španija, Norveška, Latvija i Litva.

Za razliku od njih, neke zemlje su stjecanje dodatnog državljanstva pretvorile doslovno u poslovni model. Između ostalih, Grčka, Turska, Portugal i Malta nude takozvane zlatne vize.

Njima je predviđeno da osobe koje u dotičnim zemljama kupe nekretnine, ulože kapital ili otvore poduzeća imaju pravo i na stjecanje njihovog državljanstva.

Prepreke do putovnice

Put do stjecanja državljanstva je u Europi reguliran na vrlo različite načine.

Zbog globalnih, sve većih migracijskih i izbjegličkih kretanja, zbog porasta broja binacionalnih brakova i sve izraženijeg manjka stručne radne snage, mnoge su europske zemlje u posljednja dva desetljeća reformirale svoje zakone o stjecanju državljanstva.

Kod djece za stjecanje državljanstva su relevantni podaci i o podrijetlu (roditelja), ali i mjesto rođenja, a pravila kod odraslih osoba, odnosno doseljenika su različita.

Relativno niske prepreke za stjecanje državljanstva postoje u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj i Belgiji.

Tamo doseljenici mogu podnijeti zahtjev za stjecanjem državljanstva već nakon što su u zemlji proveli pet godina, i tokom tih pet godina imali pravno reguliran status – i to bez prekida.

Ako žive s bračnim partnerom ili partnericom, rok se smanjuje na samo tri godine. Osim toga nakon stjecanja državljanstva zemlje u kojoj žive imaju pravo zadržati i svoje izvorno državljanstvo, zemlje iz koje potječu.

Put do stjecanja državljanstva je u Europi reguliran na vrlo različite načine

U zemljama poput Švicarske, Austrije, Italije, Španjolske, Bugarske, Češke i Slovenije, doseljenici prije podnošenja zahtjeva za stjecanjem putovnice moraju dokazati da su u toj zemlji proveli najmanje deset kontinuiranih godina s reguliranim pravnim statusom.

A između njih su države poput Irske, Mađarske, Rumunjske ili Slovačke, u kojima se zahtijeva najmanje osam godina. U Danskoj je to devet godina.

Višestruka državljanstva

Njemačka bi se nakon usvajanja planirane reforme našla u skupini onih zemalja u kojima su prepreke za stjecanje novog državljanstva relativno niske.

Po navodima Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, novi Zakon o državljanstvu bi trebalo „omogućiti višestruka državljanstva te pojednostavniti postupak stjecanja njemačkog državljanstva”.

A to bi značilo da njemački državljani koji iz osobnih ili poslovnih razloga zatraže drugo državljanstvo, na primjer kada žive u inozemstvu, ne bi se morali odreći njemačkog državljanstva, a ne bi više morali ni podnijeti zahtjev da ga zadrže.

Za turske državljane, koji su uzeli njemačko državljanstvo, osim toga bi bilo moguće da ponovno zatraže i tursku putovnicu.

U većini europskih zemalja je dvostruko ili višestruko državljanstvo već uobičajena stvar

Za odvjetnika i stručnjaka za migracije Ünala Zerana, krajnje je vrijeme za reformu: “Smatram da je to potrebno, već i zbog načela istog tretmana ljudi, da se uvede višestruka državljanstva”, kaže on za DW.

“Brojne turske obitelji koje ovdje žive i rade već 40 godina, osjećaju se diskriminirano, zato što je ta opcija otvorena mnogim ljudima, ali ne i njima.”

Već sad u Njemačkoj postoje brojne mogućnosti za posjedovanje dodatnog državljanstva – uz njemačko. Građani EU-a smiju zadržati svoje prvo državljanstvo.

Djeca (koja su rođena u Njemačkoj) roditelja koji potječu iz inozemstva više se ne moraju do svoje 22 godine odlučiti za jedno državljanstvo.

A mnogi ljudi koji su stekli njemačko državljanstvo smiju i dalje zadržati svoje izvorne putovnice zato što ih njihove zemlje podrijetla ne „otpuštaju” iz državljanstva. Među njima su i brojne izbjeglice.

Po navodima Saveznog ministarstva unutarnjih poslova, prijedlog Zakon o njemačkom državljanstvu koji predlaže ministrica Nancy Faeser, trenutno se nalazi u fazi internih konzultacija među vladinim resorima.

Za sada nije poznato kada će se konačna verzija naći u parlamentarnoj proceduri, odnosno kada će o zakonu doista glasati zastupnici Bundestaga prenosi DEUTSCHE WELLE.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst