Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

VIŠE NOVCA ZA RADNIKE U NJEMAČKOJ: Ovo će se promijeniti 2024. godine kada su u pitanju minimalne satnice, radno vrijeme, isplata bonusa….

184

Od 2024. godine u Njemačkoj mnogo toga će se promijeniti za radnike: od evidentiranja radnog vremena preko minimalne satnice za pripravnike do naknade za bolovanje djece, a bit će nekih noviteta koji promiču zdravlje i financije.

Čak i ako neki radnici mogu očekivati niže plaće od 2024., za mnoge zaposlene također postoji niz razloga za zadovoljstvo.

Ne samo da će se od 2024. povećati građanski doplatak, već će od nove godine biti veća i zakonom propisana minimalna satnica.

Radnici se mogu pripremiti za promjene u sljedećim područjima od 2024. godine:

Minimalna satnica

Računanje radnog vremena

Kvalificirani radnici

Poslovni darovi i proslave

Stope poreza na dohodak

Dječja naknada za bolovanje

Mini poslovi

Ovo će se promijeniti za radnike i pripravnike kada su u pitanju minimalne satnice od 2024. godine

Često se govori o minimalnoj satnici, ali mnogi radnici vole čuti o njeznim povećanju. Ovaj put mogu biti sretni i pripravnici jer od 2024. godine povećava se i minimalna satnica za pripravnike.

Dok se minimalna satnica za normalne radnike povećava s 12 eura na 12,41 euro, prema informacijama iz Vlade, sljedeće minimalne mjesečne plaće primjenjivat će se na pripravnike od 2024. godine:

Pripravnička godina i mjesečna plaća

1. godina obuke 649 eura

2. godina obuke 766 eura

3. godina obuke 876 eura

4. godina obuke 909 eura

Evidentiranje radnog vremena i kvalificirani radnici – ovo će se promijeniti za zaposlenike od 2024. godine

Od 2024. tvrtke će morati elektronički evidentirati radno vrijeme svojih zaposlenika, osim ako se ne primjenjuju kolektivni ugovori ili propisi o malom gospodarstvu.

Za mnoge radnike to znači da se moraju evidentirati na početku i na kraju radnog dana.

Osim toga, od 2024. trebao bi se uvesti Zakon o kvalificiranoj imigraciji. Zakon ima za cilj olakšati kvalificiranim stručnjacima iz trećih zemalja pronalaženje i rad u svojoj struci u Njemačkoj, objašnjavaju njemački mediji.

Darovi, proslave i bonusi za kompenzaciju inflacije

Povećat će se granice izuzeća za darove tvrtki, kao i proslave i događaje: od 2024. iznos za tvrtke promijenit će se s 35 na 50 eura za darove, a oslobođenje od poreza za proslave i događaje promijenit će se sa 110 na 150 eura po godine, pišu njemački mediji.

Do 31. prosinca 2024. godine poslodavci još uvijek mogu svojim zaposlenicima isplatiti neoporezive naknade za inflaciju u iznosu do 3.000 eura kako bi smanjili svoje financijsko opterećenje zbog inflacije, objašnjava Ministarstvo financija.

Promjene u 2024. – stope poreza na dohodak, dječja bolovanja i mini-posao

Kako bi se izbjegla “hladna progresija”, stope poreza na dohodak su prilagođene do 2024. godine. Osnovna porezna olakšica od nove će godine porasti na 11.604 eura, a najviša porezna stopa primjenjivat će se od godišnjeg prihoda od 66.761 eura.

Promjene su planirane i za roditelje i za one s malim poslom. Kada je riječ o naknadi za bolovanje, roditelji moraju imati na umu da će od 2024. godine liječničko uvjerenje biti potrebno tek od četvrtog dana bolesti djeteta.

Osim toga, roditelji mogu primati naknadu za bolovanje djeteta do 15 dana po djetetu, za dijete do 12. godine života.

Mini-jobberima pogoduje i povećanje minimalne satnice koje je planirano za 2024. godinu. Tada ne morate skratiti radno vrijeme i možete nastaviti raditi oko 43 sata mjesečno. Godišnja granica zarade za male poslove će 2024. biti 6.456 eura.

Comments are closed.