Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

VELJAČA ĆE BITI DOBAR MJESEC ZA MNOGE RADNIKE: Uz plaću će im biti isplaćeno dodatnih 475 eura

326

Inflacijska premija još nije isplaćena svim radnicima u Njemačkoj. Kako navode njemački mediji, u veljači se radnici u krovopokrivačkim obrtima mogu radovati isplati premije u iznosu od 475 eura.

Za pojedine radnike u obrtima u veljači će biti isplaćeno više novca uz plaće. Prema važećem kolektivnom ugovoru za krovopokrivače, druga rata naknade za inflaciju bit će isplaćena u veljači 2024. godine.

Inflacijska premija iznosi 475 eura. Na premiju za inflaciju poslodavci ne moraju plaćati porez ili doprinose za socijalno osiguranje.

Tko ima pravo na isplatu premije?

Odluka o isplati 950 eura premije dogovorena je tijekom kolektivnih pregovora 2022. godine.

Tada je dogovoreno kako će se isplata inflacijske premije radnicima izvršiti u dva dijela, najkasnije s plaćama za veljaču ili svibanj 2023. i u veljači 2024. godine.

Radnici na nepuno radno vrijeme primaju puni iznos premije, dok pripravnici imaju pravo na 35 posto premije.

Kod isplate premije poslodavci su oslobođeni plaćanja poreza i socijalnog osiguranja. Radnici nisu obvezni prijaviti premiju, niti plaćati doprinose SOKA-DACH-u.

Bonusi se ne mogu uključiti u prijavljene bruto plaće, pod uvjetom da je isplata izvršena do 31. prosinca 2024. i da sa svim dodatnim inflacijskim bonusima, ne prelazi iznos od 3.000 eura.

Isplata inflacijske premije

Isplata inflacijske premije uvedena je od strane države kao pomoć radnicima. Vlada je odlučila kako poslodavci imaju pravo radnicima isplatiti po 3.000 eura premije bez plaćanja poreza.

Poslodavci imaju pravo sami odrediti koliki iznos premije žele isplatiti radnicima. Pravilo je da iznos mora biti za sve isti, ali on ne smije prelaziti 3.000 eura.

Rok za isplatu premije poslodavci imaju do kraja godine.

Comments are closed.