Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

VELIKE I ZNAČAJNE PROMJENE U NJEMAČKOJ: Evo što stanovnike čeka u 2024. godini

208

Godina 2023. je na izmaku, a nova godina je već na samom početku. Za stanovnike Njemačke doći će do mnogih promjena. Neke će biti dobrodošle, ali neke se neće svima svidjeti.

U nastavku pogledajte sve što se mijenja u 2024.godini:

Viša minimalna satnica

Od 1. siječnja 2024. zakonska minimalna satnica u Njemačkoj povećat će se s 12 na 12,41 eura po satu. Kao rezultat povećanja minimalne satnice, povećava se i gornja granica za tzv. mini poslove. Plaće za mini poslove će se s 520 povećati na 538 eura mjesečno.

Značajno se povećava i građanski dohodak (Bürgergeld)

Više od pet milijuna korisnika naknada građana trebalo bi do 1. siječnja 2024. dobiti u prosjeku oko dvanaest posto više novca. Za samce to znači povećanje od 61 do 563 eura mjesečno. Odrasle osobe koje žive s partnerom dobivaju 506 eura. Za djecu, iznosi se kreću između 357 i 471 eura, ovisno o dobi.

Nova porezna pravila: Osnovna porezna olakšica trebala bi se povećati

Trebala bi se povećati osnovna porezna olakšica, odnosno dohodak do kojeg se ne plaća porez. Izvorno je granica trebala biti 11.604 eura godišnje. Ministar financija Christian Lindner (FDP) nedavno je govorio o 11.784 eura. Dječji doplatak se povećava na 6.612 eura godišnje. No, zbog proračunske krize ipak bi moglo doći do promjena u olakšicama.

Više novca za umirovljenike

Prema izvješću savezne vlade o sigurnosti mirovina, oko 21 milijun umirovljenika u Njemačkoj može očekivati ​​povećanje mirovina od 3,5 posto 1. srpnja 2024. godine. Vrijednost poskupljenja još nije konačno određena, već će je tek na proljeće odrediti Savezna vlada.

Invalidske mirovine prema novom propisu povećavaju se za 7,5 posto za one koji su u mirovinu otišli od siječnja 2001. do lipnja 2014. ili će krenuti od 1. srpnja 2024. godine, a za 4,5 posto ako su krenuli u mirovinu od srpnja 2014. do prosinca 2018. godine.

Roditeljska naknada: granica prihoda je niža

Parovi koji imaju oporezivi godišnji dohodak od najviše 200.000 eura trebali bi nastaviti primati roditeljsku naknadu.

Od travnja 2024. godine roditeljska naknada koju majke i očevi primaju kao zamjenu za plaću ako ostanu kod kuće nakon rođenja djeteta imat će samo parovi koji imaju oporezivi godišnji dohodak od najviše 200.000 eura.

Za samohrane roditelje granica oporezivog godišnjeg dohotka će od travnja biti 150.000 eura. Ograničenja bi se trebala primjenjivati ​​samo na roditelje čije je dijete rođeno 31. ožujka 2024. ili kasnije.

Grijanje i punjenje gorivom

U sklopu klimatskog paketa, cijena CO2 povećat će se s 30 eura na 45 eura po toni od 2024. godine. To poskupljuje plin i naftu, kao i točenje goriva i grijanje. Koliko će zbog toga porasti troškovi grijanja po kućanstvu ovisi o stanju renoviranja kuće, udjelu stanodavca i dobavljača energije.

Na snagu stupaju prve odredbe Zakona o grijanju: od siječnja se u nove zgrade unutar novih razvojnih područja mogu ugraditi samo sustavi grijanja koji se temelje na 65 posto obnovljive energije.

Cjenovne kočnice za električnu energiju, plin i toplinsku energiju zapravo su trebale biti produžene do 31. ožujka 2024., ali će zbog proračunske krize sada isteći krajem 2023. godine .

Naknada za njegu

Naknada za njegu u kući bit će povećana za pet posto – ovisno o stupnju skrbi, to je 16 do 45 eura više mjesečno. U izvanbolničkoj skrbi bit će povećani i iznosi naknada u naravi za pet posto. Od 2024. godine svatko tko skrbi o srodnicima imat će pravo na doplatak za njegu u trajanju od deset radnih dana po osobi kojoj je potrebna njega.

Postoji i olakšica za one kojima je potrebna skrb u domovima: fond za njegu povećava postotak doplata za osobe u potpuno stacionarnim ustanovama za njegu. Ovisno o duljini boravka u staračkom domu, povećanje je između pet i deset posto.

Više novca za medicinsko osoblje i veće plaće pripravnika

Zaposleni u gerijatriji od 1. svibnja dobit će više novca. Minimalna plaća po satu raste na 19,50 eura za medicinsko osoblje, na 16,50 eura za kvalificirane njegovatelje i na 15,50 eura za njegovatelje.

Pripravnici također mogu biti zadovoljni: minimalna plaća u prvoj godini obuke raste za 4,7 posto na 649 eura mjesečno. To utječe na obuku koja počinje 1. siječnja. Moguće su iznimke putem kolektivnog ugovora.

Veći doprinosi za socijalno osiguranje za osobe s visokim primanjima

Osobe s visokim primanjima trebale bi plaćati veće doprinose za socijalno osiguranje. U zakonskom mirovinskom osiguranju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti plaćaju se doprinosi do iznosa od 7.550 eura mjesečno na zapadu i 7.450 eura na istoku. Granica doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu povisit će se na 5.175 eura mjesečno.

Kanabis bi trebao postati legalan

Od 1. travnja odraslim osobama od 18 i više godina bit će dopušteno posjedovanje 25 grama kanabisa na javnim mjestima. U privatnom sektoru dopušteno je do 50 grama domaćih plodova. Privatno se mogu uzgajati tri biljke. Klubovi kanabisa za kolektivni uzgoj trebali bi biti mogući 1. srpnja. Međutim, potrebna rezolucija Bundestaga o ovim semaforskim planovima još se čeka.

Mobilnost

Manji kombiji također će morati plaćati cestarinu od 2024. godine.

Još uvijek nije jasno kako će se kretati cijena karte za Njemačku 2024. 49 eura mjesečno zamišljeno je kao početna cijena. Dakle, iznos bi se mogao povećavati tijekom godine.

Nastavlja se velika zamjena vozačkih dozvola

Svi koji još imaju papirnatu vozačku dozvolu, a rođeni su od 1965. do 1970., moraju je zamijeniti za karticu do 19. siječnja 2024.

Električni automobili

Zbog proračunske krize, Savezni ured za gospodarstvo i kontrolu izvoza (BAFA) 17. prosinca potpuno je prestao podržavati električne automobile.
Problem je što se ekološki bonus isplaćuje samo ako je vozilo već registrirano. Ispunjavanje kupoprodajnog ugovora nije dovoljno. Međutim, često prođe nekoliko tjedana ili čak mjeseci između narudžbe i isporuke. Neki proizvođači automobila planiraju ili razmatraju plaćanje državne otkupne premije za prijelazno razdoblje.

Crna kutija

Od 7. srpnja novoregistrirani automobili u Njemačkoj moraju biti opremljeni takozvanim snimačem podataka o događajima. Poput crne kutije u zrakoplovima, trebali bi biti pohranjeni podaci koji se mogu očitati kako bi se razjasnila situacija u slučaju nesreće.

Cestarine

Od 1. srpnja obveza plaćanja cestarine odnosi se i na manja kombi vozila teža od 3,5 tone. Za sada radi od 7,5 tona.

Rastu doprinosi za zdravstveno osiguranje, stižu e-recepti i zdravstvene iskaznice

Prosječna dodatna stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje povećat će se za 0,1 postotni bod na 1,7 posto u 2024. godini. Prosječni doprinos osiguranika iznosi 16,3 posto bruto plaće. Doprinosi za privatne osiguranike će 2024. porasti u prosjeku za 7 posto.

Od siječnja će liječnici morati izdavati e-recepte za lijekove na recept. Osiguranici imaju tri mogućnosti otkupa: putem aplikacije, ispisom na papiru ili zdravstvenom karticom.

Koje usluge i kakvu kvalitetu liječenja nudi bolnica? Od travnja ove informacije građani će moći pročitati na internetskom portalu. Takozvani imenik transparentnosti zamišljen je kao interaktivni portal koji pruža razumljive informacije o tome što je dostupno na oko 1.700 lokacija klinika diljem zemlje.

Od siječnja će zdravstvena iskaznica nadopunjavati elektroničku zdravstvenu iskaznicu i čak je dugoročno zamijeniti. Oni sa zakonskim zdravstvenim osiguranjem tada imaju mogućnost da im društvo za zdravstveno osiguranje osigura digitalni identitet u obliku zdravstvene iskaznice. Ovo se može koristiti za prijavu u zdravstvene aplikacije – na primjer za pristup e-receptima ili ePA. Korištenje u početku ostaje dobrovoljno za korisnike.

Od 2024. godine isplaćivat će se naknada za bolovanje u trajanju od 15 dana po roditelju ako obole djeca do 12 godina; Samohrani roditelji mogu uzeti do 30 dana.

Sve o hrani: porez na posjetu restoranima, depoziti na boce s mlijekom, meso i piće

Od 1. siječnja u ugostiteljstvu ponovno vrijedi uobičajena stopa PDV-a od 19 posto . U vrijeme korone privremeno je snižen na sedam posto, što znači da moramo očekivati ​​više cijene pri odlasku van: – Jela će u prosjeku biti skuplja za 1,50 do dva eura, kaže Michael Schmidt, regionalni predsjednik gastronomije.

Svatko tko kupuje nezapakirano meso na pultu ili tržnici ima više jasnoće o njegovom podrijetlu. Obavezno označavanje od 11. veljače proširit će se na nezapakirano meso svinja, ovaca, koza i peradi. Prije se odnosio samo na pakirano meso i nepakiranu govedinu.

Kaucija će se od 1. siječnja plaćati i za mlijeko ili mliječne miješane napitke ako se proizvodi prodaju u plastičnim bocama.

Kako bi se smanjio otpad u krajoliku, od 3. srpnja bit će zabranjeni otvoreni čepovi na određenim pićima. To se odnosi na jednokratnu ambalažu koja je u cijelosti ili djelomično izrađena od plastike – kao što su kutije za sokove ili jednokratne PET boce – zapremine do tri litre.

Ostale važne promjene

Od siječnja 2024. više se ne može podnijeti zahtjev za dječju putovnicu. Dokument koji je trenutno dostupan djeci mlađoj od dvanaest godina zamijenit će elektronička putovnica s duljim rokom valjanosti i mogućnošću korištenja za putovanja diljem svijeta. To znači veće troškove za roditelje, jer elektronska putovnica košta 37,50 eura i skuplja je od dosadašnje dječje putovnice za 13 eura.

Gornja dobna granica za besplatni pregled raka dojke za osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem povisit će se sa 69 na 75 godina. Nova uredba trebala bi stupiti na snagu 1. srpnja 2024. Od tada bi žene koje su tek stekle uvjete trebale biti u mogućnosti prijaviti se za pregled.

Zakon o opskrbnom lancu o poštivanju ljudskih prava među dobavljačima primjenjuje se i na druge tvrtke: od 2024. bit će pogođene i tvrtke koje imaju najmanje 1.000 zaposlenih u Njemačkoj. Prethodno je ograničenje bilo 3.000.

Poslodavci svojim zaposlenicima do kraja nove godine mogu isplatiti naknadu za inflaciju od najviše 3.000 eura koja je uvedena 2022. godine. Na njih se ne plaćaju porezi ili carine.

Proizvođači pametnih telefona, tableta i drugih elektroničkih uređaja dužni su koristiti jedinstveni standard USB-C kabela za punjenje. Odgovarajuća uredba primjenjuje se od 28. prosinca 2024.

Comments are closed.