Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

VELIKA RACIJA U ČETVRTAK UJUTRO U NJEMAČKOJ: Više od 500 policajaca pretražilo 58 zgrada diljem države

246

iše od 500 policajaca i istražitelja državne sigurnosti upalo je u četvrtak u 6 sati ujutro u 58 zgrada diljem Njemačke. Racija je usmjerena na “opasne islamiste”.

Kako priopćuje policija, pretražuju se prostorije islamističkih udruga, organizacija, udruženja…

Zbog istrage u skladu sa zakonom o udrugama, za prekršitelje je potrebno osigurati dokaze i oduzeti imovinu iz udruga.

Najveći pristup bio je u Hamburgu, gdje je preko 200 službenika pretražilo ukupno 32 objekta.

Tu su uz ostale i „Islamski centar Hamburg e.V.“ (IZH), udruženje „Islamska akademija Njemačke e.V.“ (IAD) i „Udruženje pristaša iransko-islamske džamije u Hamburgu e.V.“.

Osim u Hamburgu i Berlinu, islamističke prostorije se pretražuju u Donjoj Saskoj i Bavarskoj, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Württembergu.

Policajci su upali i u udrugu „Salman Farsi Moschee e.V.” u Langenhagenu, Donja Saska, udruženje „Islamische Vereinigung Bayern e.V.“ (IVB) u Münchenu i udruženje “Islamska zajednica šiitskih zajednica u Njemačkoj e.V. (IGS)” u Berlinu. U glavnom gradu pretražuje se ukupno pet nekretnina.

Pristup islamskom kulturnom centru Neukölln na Harzer Straße isprva je bio odgođen zbog metalnih vrata. Policija je ugasila uličnu rasvjetu ispred kuće kako bi mogli prići neprimijećeni.

Prema riječima službenika državne sigurnosti, ne postoji nikakva posebna zabrana rada klubova i udruga povezana s racijom. Mjere služe potkrepljivanju sumnji protiv udruge i njezinih podorganizacija kao i rasvjetljavanju opće strukture udruge.

Razlog racije je “Islamski centar Hamburg” koji je osumnjičen da djeluje protiv ustavnog poretka i ideje međunarodnog razumijevanja.

Zato je planirana zabrana klubovima koje financira Iran. Iz Irana se financira i teroristička organizacija Hamas, prenose njemački mediji.

Prema podacima Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka od prošle godine, “Islamisches Zentrum Hamburg e.V.” (IZH) osnovan je 1962. godine i uz Veleposlanstvo Irana najvažnije je predstavništvo Islamske Republike Iran u Njemačkoj.

Aktivnosti IZH-a, koji je pokrovitelj „Imam-Ali-Moschee“ sa sjedištem u Hamburgu, usmjerene su na širenje islamskog učenja sa šijitsko-iranskim utjecajima u Njemačkoj i Europi.

U tu svrhu IZH organizira, između ostalog, redovite molitve i predavanja, vjerska slavlja te jezične i druge tečajeve.

Comments are closed.