Zadovoljna
Zadovoljna

VEĆE SATNICE, VIŠE SLOBODNIH DANA, JEDNOKRATNE ISPLATE DO 600 EURA: Mnogim radnicima u Njemačkoj Maj će biti dobar mjesec

752

Maj će biti dobar mjesec za zaposlene u Njemačkoj. Osim što će određenim radnicima porasti satnice, svibanj je mjesec s čak tri neradna plaćena dana.

Najprije će radnici biti slobodni na međunarodni praznik rada 1. maja.

S obzirom na to da praznik rada pada na ponedjeljak postoji mogućnost produljenog vikenda.

Radnici će biti opet slobodni na blagdan Uzašašća 18. svibnja. Blagdan Duhova će biti u ponedjeljak 29. svibnja.

Taj dan je neradni u svim saveznim zemljama. Uz odgovarajuće dane za premošćivanje, odmor se po potrebi može produljiti.

Nedjelja 28. svibnja 2023. je također neradna u Brandenburgu.

Više novca za zaposlene u pojedinim sektorima od svibnja 2023. godine

Kako što smo već ranije pisali, minimalna satnica za zaposlene u sektoru njege porasti će od 1. svibnja.

„Prvo povećanje minimalne satnice za njegovatelje u Njemačkoj dogodilo se 1. rujna 2022.

Sljedeće povećanje satnice trebalo bi biti 1. svibnja 2023. Minimalna satnica će iznositi 17,65 eura”, prenose njemački mediji.

Za njegovatelje s najmanje jednom godinom školovanja i odgovarajućim poslom minimalna će satnica od 1. maja iznositi 14,90 eura po satu, a za njegovatelje 13,90 eura. Satnica će se dodatno povećati 1. decembra 2023.

Jednokratna isplata za mnoge zaposlene u građevinskom sektoru

U aprilu 2023. je već došlo do usklađivanja plaća, što utječe na brojne građevinske radnike.

Nakon što je trenutno važeći kolektivni ugovor za glavne građevinske djelatnosti već predviđao povećanje satnica 1. aprila, zaposlenici će dobiti dodatnu jednokratnu isplatu od 450 eura.

No, one se isplaćuju samo zaposlenicima sa zapada zemlje. Time se realizira i posljednji dogovor iz kolektivnog ugovora koji prestaje vrijediti 31. marta 2024. godine, pišu njemački mediji.

Zadnja prilika za jednokratnu isplatu

“Zaposlenici koji rade kao ličioci i lakireri također se mogu veseliti jednokratnoj isplati – ako je još nisu dobili”, poručili su iz DHZ-a.

Trenutni kolektivni ugovor za industriju predviđa premiju za kompenzaciju inflacije bez poreza od 600 eura za zaposlenike u obrtničkim tvrtkama.

Poslodavci to moraju isplatiti jednokratno ili u obrocima najkasnije s plaćom za svibanj 2023. godine.

Zaposlenici s nepunim radnim vremenom također bi trebali dobiti bonus. Pripravnici koji su obveznici kolektivnog ugovora dobivaju 180 eura.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst