Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

Već sada možete znati koliku penziju ćete ostvariti u Njemačkoj. PROSJEK JE 1.728 i 1.316 €

113

Penzije u Njemačkoj bi ove godine trebale porasti za 3,5 posto. Ali, mnogima su penzije trenutno jedva dovoljne da pokriju troškove života.

Prema proračunima Saveznog ureda za statistiku na zahtjev zastupnika Bundestaga Dietmara Bartscha (Ljevica), 42,3 posto penzionera u Njemačkoj mora preživjeti s mjesečnim neto primanjima manjim od 1.250 eura. To pogađa oko 7,5 miliona penzionera, uključujući više od 5,2 miliona žena prenosi fenix-magazin.

Uz ukupno 26,4 posto penzionera, svaki četvrti mjesečno prima manje od 1.000 eura penzije. I ovdje je više žena nego muškaraca: 36,2 posto penzionerki ima pravo na manje od 1.000 eura mjesečno. Manje od 1.000 eura prima 13,9 posto penzionera.

Prosječne penzije u Njemačkoj

Prema podacima njemačkog penzionog atlasa muškarci su u 2022. primali prosječnu bruto penziju od 1.728 eura. Žene su u prosjeku dobile 1.316 eura. I broj penzionera koji su u 2023. godini dobivali financijsku naknadu – osnovno osiguranje također se povećao u odnosu na prethodnu godinu.

Unatoč desetljećima rada, veliki dio korisnika penzija mora živjeti s relativno niskom penzijom. Kako bi se to izbjeglo, važno je da se zaposlenici dovoljno rano pobrinu za svoja penziona osiguranja.

Sami možete izračunati koliku ste do sada ostavrili penziju te kolika može biti ako redovno plaćate penziono osiguranje.

Formula za izračun penzije 

Formula za izračun penzije Njemačkog penzionog osiguranja može pomoći u procjeni koju razinu penzije uposlenici mogu očekivati ​​u starosti.

Izračunava se na sljedeći način: mjesečni iznos penzije = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije.

Platni bodovi su najvažnija vrijednost u izračunu. Oni ovise o visini primanja zaposlenika. U tu se svrhu individualni prihodi svake godine uspoređuju s prosječnom bruto godišnjom platom svih osoba koje uplaćuju doprinose u njemački penzijski fond. Platni bod od 1,0 tačno odgovara prosječnoj bruto plati. Ako zarađujete dvostruko više od prosjeka, vaš platni bod je tačno 2,0. Godine 2023. godišnja prosječna plata bila je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Faktor pristupa je između 0,86 bodova i 1. Što je dob za odlazak u penziju niža, faktor je niži.

Trenutna vrijednost penzije u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj trenutno je ista i iznosi 37,60 eura.

S druge strane, faktor vrste penzije je fiksan: On određuje cilj sigurnosti vrste penzije u odnosu na starosnu penziju i iznosi između 0,1 i 1. Na primjer, za starosne penzije i penzije zbog potpune nesposobnosti, faktor je 1. Za penzije zbog djelomične nesposobnosti iznosi 0,5.

Kolika bi trebala biti plata da bismo bili zbrinuti u penziji?

Hoće li penzija pokriti troškove života zavisi od nekoliko faktora. Osim vrste penzije, to uključuje i kretanje cijena, stanje na tržištu nekretnina i cijene energenata. Ali štednja i dodatni oblici penzionog osiguranja također mogu pridonijeti sigurnom životu u starosti.

Radi lakšeg snalaženja, penziono osiguravajuće društvo zaposlenicima svake godine šalje aktualni penzioni status. Tu je navedena penzija koju možete očekivati ​​pod uvjetom da nastavite raditi kao sada i plaćate doprinose u penzioni fond.

Spominje se i već ostvareni iznos penzije. Inače, također možete koristiti penzionu formulu njemačkog penzionog osiguranja. Primjer: Ako tokom 45 godina rada u Zapadnoj Njemačkoj zaradite tačno prosječnu platu od 43.142 eura, na kraju ćete imati 45 penziona boda.

Ako se ne pretpostave ni dodaci ni odbitci, pristupni faktor je 1. A faktor vrste penzije također je 1 ako se pretpostavi starosna penzija. Ako pomnožite 45 zarađnih bodova s ​​vrijednošću penzije od 37,60 eura, to rezultira penzijom od 1.692 eura

Comments are closed.