Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

VAŽNO ZA SVE KOJI RADE U NJEMAČKOJ: Radnici napokon mogu odahnuti, nakon dvije godine stižu dobre vijesti vezane za plaće

1

Obilne snježne padaline, skliske ceste, leden vjetar: Ekstremni vremenski uvjeti mogu uzrokovati da mnogi zaposlenici kasne na posao – neki bi radije ostali doma.

Je li to moguće? Mora li šef prihvatiti vrijeme kao razlog za kašnjenje? Sa sljedećim savjetima bit ćete sigurni na radnom mjestu.

Mogu li ostati kod kuće po lošem vremenu?

Ne. Zaposlenici ne mogu očekivati ​​izvanredni dopust od svog šefa zbog snježnog kaosa ili oluje.

Razlog plaćenog odsustva mora biti specifičan za zaposlenika; to se također naziva “subjektivna prepreka uspješnosti”.

“Ako isti uzrok sprječava nekoliko zaposlenika da rade u isto vrijeme, to je izvan pravnog okvira plaćenog dopusta”, kaže specijalizirana odvjetnica. U tom slučaju radi se o “objektivnoj prepreci za izvedbu”.

Mogu li kasnije doći na posao zbog snijega ili oluje?

Ne. Zaposlenici su dužni doći na posao na vrijeme – čak i po lošem vremenu, jer snose takozvani putni rizik. Snježne ili zaleđene ceste ili kašnjenje vlakova stoga nisu izgovor za kašnjenje na posao.

Umjesto toga, morate osigurati da na posao stignete na vrijeme. Prema riječima stručnjaka za radno pravo, zaposlenici moraju znati očekuju li se snijeg i poledica, te u skladu s tim ostaviti više vremena za putovanje.

Što se događa ako zakasnim na posao zbog snijega ili oluje?

Poslodavac ne smije upozoriti ili čak dati otkaz radnicima koji su odsutni ili kasne zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. U slučaju oluja, poledice ili poplava, poslodavac mora uvažiti kašnjenje.

Međutim, ako niste na poslu na vrijeme, nemate pravo na plaću za vrijeme koje niste radili. Prema DGB Legal Protectionu, zaposlenici ne moraju nadoknađivati ​​propuštene sate.

Propuštene sate možete evidentirati kao negativne sate i kasnije ih nadoknaditi ako želite.

Zaposlenici se mogu suočiti s upozorenjem

No, ako kasnite na posao nekoliko dana zaredom i za to krivite vremenske prilike, u najgorem slučaju morate očekivati ​​upozorenje.

Važno: U svakom slučaju, zaposlenici bi trebali odmah obavijestiti svog poslodavca ako se predvidi da će doći do kašnjenja na putu do posla. Svatko tko ne poštuje svoju obvezu davanja informacija također riskira upozorenje, navodi DGB Legal Protection.

Nesreća uzrokovana vremenskim prilikama na putu do posla – tko plaća štetu?

Zimi putovanje na posao lako može postati rizično. Međutim, zakonsko osiguranje od nezgode ne prihvaća svako proklizavanje ili sudar kao “nesreću na putu na posao”.

Prije nego što isplati novac osiguraniku, osiguranje pažljivo ispituje pojedinačni slučaj. “Zaposlenik je osiguran na izravnom putu za posao od kuće”, kažu iz njemačkog zakonskog osiguranja od nesreća (DGUV).

Ako je unesrećeni išao zaobilaznim putem iz osobnih razloga – primjerice u kupovinu ili natočiti gorivo – neće dobiti novac od osiguranja.

Situacija je drugačija sa zaobilaznicama vezanim uz vremenske uvjete:

“Ako netko mora ići drugom rutom jer je na primjer led na cesti i onda doživi nesreću, to se također smatra nesrećom na putu na posao,” objašnjava stručnjak.

Comments are closed.