Zadovoljna
Zadovoljna

VAŽAN NOVI PROPIS U NJEMAČKOJ: Evo na što imaju pravo supružnici i kada

725

Vrlo malo ljudi u Njemačkoj zna kako u hitnim slučajevima i izvanrednim situacijama supružnici do sada nisu bili u mogućnosti donijeti nikakvu odluku u ime svog partnera osim ako ih punomoć izričito imenuje kao zakonske skrbnike.

Od 1. januara 2023. pravo na zastupanje u hitnim slučajevima supružnicima daje ovlasti donošenja odluka.

To znači kako sad supružnici automatski zastupaju jedno drugo na ograničeno razdoblje od tri mjeseca mjeseca.

Prema novom njemačkom zakonu., pravo na hitno zastupanje odnosi se, na primjer, na liječenje, ali i na imovinskopravne odluke koje su s time izravno povezane, kao što su ugovori o liječenju i skrbi.

Ako supružnik zbog bolesti ili nesreće nije u mogućnosti sam brinuti o svojim poslovima kod liječnika, zdravstvenog osiguranja, bolnice ili ustanove za rehabilitaciju, drugi supružnik može raditi za njih unutar ovog uskog okvira.

Ovo pravo hitnog zastupanja vrijedi najviše tri mjeseca. Ako pogođenom supružniku treba zakonski zastupnik na dulje vrijeme, zakonskog skrbnika mora imenovati sud za skrbništvo.

Bračni partner koji zastupa bolesnog supružnika ima određena prava u području zdravstvene zaštite.

On može dati suglasnost ili zabraniti preglede zdravstvenog stanja, liječenje ili medicinske intervencije.

Za to dobiva liječnička objašnjenja, koja sam oboljeli suprug ne može dobiti. Može sklopiti sve potrebne ugovore kao što su ugovori o liječenju.

On može odlučiti o mjerama lišenja slobode u bolnici ili domu, s tim da u pojedinom slučaju trajanje mjere ne može biti dulje od šest tjedana.

On može ostvariti zahtjeve bolesnog supružnika, na koje ima pravo prema trećim osobama zbog bolesti (npr. prema protivniku nezgode).

On također može dodijeliti ta potraživanja pružateljima usluga kao što je društvo za zdravstveno osiguranje.

Ako supružnici žive odvojeno, primjena prava na hitno zastupanje je isključena.

Drugi razlog za isključenje je ako supružnik koji zastupa ili liječnik znaju da oboljeli supružnik ne želi da ga zastupa drugi supružnik.

Ako ne želite da vaš supružnik ima automatsku ovlast zastupanja, trebali biste to prethodno napisati u pisanom obliku, na primjer u punomoći za zdravstvenu skrb ili oporuci za život.

Ovaj se propis primjenjuje samo ako supružnici nisu ništa dogovorili za zastupanje druge osobe u slučaju bolesti.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst