Zadovoljna
Zadovoljna

UZBUNA U NJEMAČKIM TRGOVINAMA: Ponovno dolazi do nestašice – evo čega

933

Industrija proizvodnje jaja oglasila je uzbunu kojom su upozorili na velike poteškoće u opskrbi njemačkog tržišta jajima. Poboljšanje situacije do Uskrsa se ne nazire.

Jaja bi uskoro mogla postati rijetka u maloprodaji, kao i tjestenina te peciva. Između ostalog, razlog za nestašicu spomenutih namirnica su visoki troškovi hrane i energije.

Kako javlja “Lebensmittel Zeitung”, portal koji prati situaciju u trgovačkoj industriji i smatra se pouzdanim izvorom informacija, poboljšanje situacije se ne nazive do Uskrsa.

Savezna udruga za jaja (BVEi) upozorava kako opskrba jajima više nije zajamčena.

U industriji proizvoda od jaja, koja opskrbljuje proizvođače tjestenine i peciva, zbog nestašice došlo je do masovnog skraćenog radnog vremena, prenosi “Lebensmittel Zeitung” riječi predsjednika BVEi Hennera Schöneckea.

Udruga je već prije godinu dana upozorila na krizu, a zatim i u ožujku ove godine.

Prema podatcima udruge, lani je znatno pao broj mladih kokoši, 2021. godine izleglo se samo 29,4 milijuna pilića, oko četvrtinu manje nego prethodne godine. Kao rezultat toga, manje kokoši znači manje jaja.

Prema pisanju “Lebensmittel Zeitunga”, uz povećane troškove energije i hrane, za krizu su odgovorni dodatni troškovi za postupke utvrđivanja spola u jajetu.

Otkako je ubijanje muških pilića zabranjeno od 1. januara 2022., troškovi njihovog držanja više-manje su se udvostručili.

Manjak jaja u prometu ne može se nadoknaditi uvozom iz inozemstva, jer se tamo ne izbjegava ubijanje muških pilića, njihova prodaja stoga nije dopuštena u Njemačkoj.

Još u prosincu prošle godine BVEi je pozvao na zabranu ubijanja pilića u cijeloj Europi kako se njemački uzgajivači kokoši nesilica ne bi našli u još većim poteškoćama kao rezultat ove ogromne nepovoljne pozicije u konkurenciji.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst