Zadovoljna
Zadovoljna

UPOZORENJE ZA KUPCE U NJEMAČKOJ: Pogledajte svoje račune, imamo sve više pritužbi

897

Berlinsko savjetovalište za potrošače poziva na uzbunu: „Postoji sve veći broj pritužbi na različite cijene na policama supermarketa i na blagajni.”

Namjerno ili greškom – koja se cijena primjenjuje pri plaćanju na blagajni?

Prema Berlinskom savjetovalištu za potrošače, pravna situacija je jasna:

“Primjenjuje se cijena istaknuta na blagajni.” Budući da se kupnja odvija na blagajni – a time i dogovor o cijeni.

“Oznake s cijenama su poput ponuda na internetu: samo pozivaju kupce na kupnju.

Čak i ako je na polici bila drugačija cijena, supermarket može tražiti više ili manje na blagajni”, objašnjava pravnu situaciju berlinski Potrošački centar.

Ali potrošači koji primijete razliku ne moraju je prihvatiti. No, koja prava imaju kupci ako pri plaćanju na blagajni primijete razliku u cijeni?

“Supermarket vam nije dužan dati artikl po razumnoj cijeni. Ali imate pravo odustati od kupnje”, kažu iz Berlinskog savjetovališta za potrošače.

“U najboljem slučaju cijenu provjeravate izravno prilikom skeniranja artikala.

Ako to nije moguće jer ste zauzeti pakiranjem, račun treba provjeriti izravno u trgovini i ukazati na problem”, preporučuju.

Međutim, postaje teško ako razlike postanu očite tek tijekom provjere računa kod kuće. “Onda se morate osloniti na dobru volju trgovca”, kažu iz berlinskog savjetovališta za potrošač.

Netočna etiketa s cijenom na polici u supermarketu – to se može dogoditi greškom, na primjer ako se akcijska cijena od prošlog tjedna ne zamijeni ili se zamijeni prekasno. Međutim, to se ne bi trebalo događati često.

“Namjerno netočno označavanje cijene krši zakon i tretira se kao upravni prekršaj”, objašnjavaju za njemačke medije.

“Općenito, trgovci su dužni ispravno označavati i isticati cijene i moraju se pridržavati te obveze”, dodaju iz Savjetovališta za potrošače.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst