Zadovoljna
Zadovoljna

“UPALILE SU SE CRVENE LAMPICE”: Situacija je dramatična, pojedine firme planiraju preseljenje iz Njemačke

663

Skupi energenti sve više opterećuju tvrtke u Njemačkoj. Industrijsko-trgovinska komora (DIHK) priopćila je da je situacija dramatična, a posebno je zabrinuta automobilska industrija.

U autoindustriji, koja je motor njemačkog gospodarstva, 16 posto proizvođača već je smanjilo proizvodnju, a 17 posto želi je preseliti, pokazalo je istraživanje DIHK-a, piše njemačka novinska agencija (dpa).

Riječ je o zasebnoj analizi podataka iz istraživanja DIHK-a koje je prvi objavio list Handelsblatt , a potpuni rezultati istraživanja gospodarstva bit će predstavljeni u srijedu.

Prema DIHK-u, automobilska industrija je signal za razvoj gospodarstva u cjelini.

U pismu čelnika DIHK-a Martina Wanslebena čelnicima industrijskih i gospodarskih komora navodi se – “upalile su nam se crvene lampice jer vidimo koliko brzo se pogoršava situacija s financiranjem u poduzećima”

Osvrćući se na njemačku vladu, navodi da je “stanje u našem gospodarstvu dramatično i da su dosljedno upravljanje krizom i brže djelovanje sada prijeko potrebni”.

Nakon posebne evaluacije, poslovna očekivanja u automobilskoj industriji potpuno su pala.

Samo 10 posto vidi bolje poslovanje u sljedećih 12 mjeseci, dok polovica ima negativna poslovna očekivanja.

95 posto tvrtki kao najveći poslovni rizik navelo je skupe sirovine i energiju.

Dva od pet proizvođača motornih vozila govore o problematičnoj financijskoj situaciji, a gotovo polovica ih je kod dobavljača.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst