Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

UGROŽENI RAČUNI KLIJENTA VIŠE BANAKA U NJEMAČKOJ: Budite oprezni ako dobijete ove poruke

208

U Njemačkoj su klijenti raznih banaka kao što su DKB, ING, Sparkasse, Commerzbank ili Postbank na meti prevaranata koji koriste phishing e-mailove kako bi došli do podataka klijenata, a na kraju i njihovog novca.

Iz Savjetovališta za potrošače stoga sve glasnije upozoravaju na razne phishing prijevare kojima se prevaranti služe.

Postbank- E-pošta za krađu identiteta o ograničenim funkcijama

Aktualna prijevara prvenstveno je usmjerena na klijente Postbanke. Međutim, prijevare mogu utjecati i na korisnike drugih banaka. U lažnoj poruci Postbanka, banka obavještava klijente o “online provjeri pranja novca”.

U tu svrhu, račun je klijenta navodno privremeno ograničen i samo oni koji “kliknu na gumb ispod” i ažuriraju svoje podatke za kontakt mogu ponovo dobiti pristup svom računu.

Savjetovalište za potrošače savjetuje veliki oprez. Sumnju bi kod korisnika trebalo pobuditi i spominjanje pranja novca u ovom kontekstu. Prava banka ne bi od svojih klijenata tražila osobne podatke na ovaj način.

ING – Pokušaj prijevare s iTAN listom

Klijenti ING-a također trebaju biti oprezni. Cilj je namamiti u prijevaru klijente pogođene navodnim sigurnosnim problemom. Tema poput “Kako će vaša sigurnosna ažuriranja isteći” mogla bi mnoge zaprepastiti.

Ako čitate e-mail, govori se o takozvanoj iTAN listi koja bi trebala prestati važiti unutar sljedeća 24 sata. Međutim, u poruci se ne objašnjava zašto je to tako. Ipak, hitno i što je prije moguće potrebno je podnijeti zahtjev za novi popis, jer će u suprotnom biti problema s internet bankarstvom.

Još jednom, iza ovoga stoje prevaranti koji žele koristiti phishing e-poštu za pristup osobnim podacima klijenata banke.

Nemojte kliknuti na poveznicu u poruci da zatražite novu iTAN listu! E-pošta se na prvi pogled može činiti autentičnom. U takvom slučaju, financijske institucije poput ING-a nikada ne bi poslale gumb u e-poruci kao jedinu opciju.

Klijenti ING-a trenutačno primaju sve veći broj e-poruka s naslovom “Služba za korisnike” koje ih obavještavaju da je potrebno potvrditi važne podatke. Klijenti banke imaju 14 dana da to učine.

Ako ne poduzmete ništa u tom roku, bit će vam naplaćena naknada za obradu koja će biti odbijena izravno s vašeg računa.

Kako navode njemački mediji, sam izgled e-pošte sugerira kako nešto nije uredu s e-mailom. Nema logotip banke, te je jasno vidljiv samo gumb koji primatelje usmjerava na lažnu web stranicu gdje se od njih traži unos osobnih podataka.

Banke nikada ne pišu svojim klijentima na ovaj način i nikada ne traže odgovor u takvom roku. Stoga zanemarite e-poštu i označite je kao neželjenu poštu.

Sparkasse – Krivo zaduženje na Girocardu

Ponekad je teško pratiti iznos zaduženja. To znaju i prevaranti koji trenutno iskorištavaju ovu situaciju za svoje prijevare.

Trenutno šalju e-mailove u ime Sparkasse banke s predmetom “Potvrda plaćanja karticom”. Navodno je s kartice Sparkasse skinut iznos od 2.425 eura.

Ako to nije učinjeno, pogođeni bi trebali otkazati kupovinu klikom na gumb poveznice. E-mail čak sadrži datum, trgovca kojemu je otišlo navodno zaduženje i broj transakcije. Sve ove točke imaju za cilj da poruka izgleda ozbiljno.

No, relativno brzo se vidi da iza e-maila stoji pokušaj prijevare. Na primjer, u rečenici “Obavijest Sparkasse: Plaćanje od 2.425 € izvršeno” nedostaje “e” u Sparkasse. Gumb “Otkaži neovlaštenu transakciju” također se čini čudnim.

Obavezno shvatite korisnika ozbiljno i zanemarite poruku. U suprotnom, izlažete se riziku pristupa vašim osobnim podacima i njihove zlouporabe.

Nova prijevara upućena klijentima DKB-a prijeti zatvaranjem računa

Korisnici DKB-a su ti koji su meta internetskih prevaranata. U e-poruci navodno iz banke željeli su vas “obavijestiti o dnevnim sigurnosnim ažuriranjima”. Kako bi osigurali da su podaci o računu aktualni i zaštićeni, korisnici DKB-a trebaju provjeriti podatke o svojoj kartici.

Kako je navedeno u lažnoj poruci, klijenti imaju 48 sati da to učine. Ako se podaci ne potvrde u tom roku, račun će biti privremeno blokiran.

Kako navode njemački mediji, DKB nikada ne šalje takve zahtjeve e-poštom. Korisnici bi trebali zanemariti e-poštu i ni pod kojim uvjetima kliknuti na priloženu poveznicu za ažuriranje podataka.

Kako prepoznati phishing e-poštu?

Na prvi pogled, phishing e-poruke banaka djeluju ozbiljno. U tipičnim su bojama i prikazuju ispravne logotipe. Nema velikih pravopisnih grešaka.

Međutim, nakon pažljivijeg čitanja postoje nedostaci, kao što su nedostajući zarezi ili pravopisne pogreške u tekstu ili čak nazivu banke.

Primatelji se rijetko oslovljavaju imenom. Umjesto toga, na početku često stoji “Poštovani kupče”, “Poštovani gospodine ili gospođo” ili nešto slično.

U načelu, preporučuje se ne klikati izravno na poveznice u e-porukama ili skenirati ugrađene kodove. Umjesto toga, idite izravno na web stranicu svoje banke – ne pretraživanjem na Googleu, već unosom adrese u preglednik.

Ako postoji problem s vašim računom ili banka treba određene podatke, obavijestit će vas nakon što se prijavite u online bankarstvo ili vam poslati pismo poštom.

Comments are closed.