Zadovoljna
Zadovoljna

UGROŽENA SIGURNOST: Dronovi nad Njemačkom – evo šta se događa

1.344

Njemačka se poslije napada Rusije na Ukrajinu suočava s jačom ruskom špijunažom, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Predsjednica vojne kontraobaveštajne službe (MAD) spomenula je dronove nad skladištima municije i poligonima na kojima se u Njemačkoj obučavaju ukrajinski vojnici.

– Sa ruskom agresijom na Ukrajinu je prijetnja ruske špijunaže, kampanje dezinformacija i cyber napada dobila novu dimenziju, rekla je ministrica Nancy Faeser, javlja Njemačka novinska agencija (DPA)

Zanimanje za Njemačku kao “logističko središte ponovno je poraslo, posebno za obuku ukrajinskih oružanih snaga ovdje u Njemačkoj, ali i za isporuku oružja Ukrajini”, rekla je predsjednica MAD-a Martina Rosenberg za vojni medij Nachgefragt.

Ako dron leti iznad skladišta streljiva ili poligona gdje se obučavaju ukrajinske snage, moraju se ozbiljno razmotriti mogućnosti špijunaže i sabotaže, rekao je Rosenberg.

Spiegel je izvijestio da su ruske tajne službe već pokušale špijunirati obuku ukrajinskih vojnika za korištenje zapadnih oružanih sustava u Njemačkoj.

MAD je uočio sumnjiva vozila u blizini vojnih lokacija Idar-Oberstein i Grafenwer u Bavarskoj.

Mali dronovi nekoliko su puta nadlijetali poligone. U sigurnosnim krugovima također se sumnja da su ruske službe pomoću radio skenera mogle pokušati skinuti podatke s mobitela ukrajinskih vojnika.

U Idar-Obersteinu je Bundeswehr obučavao ukrajinske vojnike za korištenje njemačkih haubica.

U Grafenwehru su američke oružane snage obučavale Ukrajince u korištenju zapadnih topničkih sustava.

Nakon ujedinjenja 1990. Njemačka nije bila dovoljno oprezna, upozorio je stručnjak za sigurnost iz Stranke zelenih.

“Bili smo nemarni i nismo vodili računa o detaljima. A sada imamo gorući sigurnosni problem”, rekao je Konstantin von Notz.

Nakon ponovnog ujedinjenja, Njemačka je uglavnom obustavila svoje protuobavještajne aktivnosti, “dok su drugi nastavili raditi isto kao u Hladnom ratu”, rekao je Notz za Spiegel.

U njemačkom parlamentu Notz predsjeda tijelom koje nadzire rad državnih obavještajnih agencija.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst