Zadovoljna
Zadovoljna

UDRUŽENJE STANARA DIGLA UZBUNU: Najam stanova u Njemačkoj postaje sve skuplji

628

Stanarima u Njemačkoj postaje sve skuplje. Prema podatcima Njemačke udruge stanara (DMB), sve veći broj novih najmova povezan je s inflacijom, a stanodavci koriste situaciju te povećavaju stanarine.

U većim metropolama u prosjeku su takozvane indeksne najamnine dogovorene za 30 posto novih ugovora prošle godine, izvijestila je udruga stanara u petak u Berlinu.

Pri izradi ove procjene DMB se oslanja na savjete udruga stanara u Berlinu, Hamburgu, Hannoveru, Kölnu, Frankfurtu i Düsseldorfu, koji su zajedno obavili oko 232.000 savjetovanja godišnje.

– Stanari sve više dolaze u naše savjetodavne centre s pitanjima o indeksnim najamninama, a udio savjeta o tome više se nego udvostručio u godinu dana, rekao je predsjednik Udruge stanara Lukas Siebenkotten.

Što se tiče socijalne i stambene politike, nedavno je svaki treći novosklopljeni ugovor o najmu bio vezan uz inflaciju.

Za Berlin, udruga stanara pretpostavlja da do 70 posto novih ugovora o najmu predviđa indeksaciju, dakle znatno više od prosjeka za relevantne gradove.

– Mnogi stanodavci u potpunosti iskorištavaju mogućnosti prilagodbe inflacije u postojećim ugovorima o najmu i povećali su stanarinu za do 15 posto samo u kriznoj 2022. godini, rekao je Siebenkotten.

Tome se pridodaju enormno povećani troškovi za grijanje i struju.

Prema podatcima DMB-a, trend prema indeksnim najamninama značajno je porastao.

U 2021. oko 10 do 15 posto konzultantskih slučajeva odnosilo se na indeksne najamnine, u 2020. taj je udio bio marginalan. Inflacija, koja je mjerodavna za najamnine, lani je dosegla najvišu razinu.

Potrošačke cijene u prosjeku su tijekom godine porasle za 7,9 posto.

Ministar pravosuđa Buschmann odbacio je zahtjeve SPD-a za reformom indeksnih najamnina u prosincu.

Posljednjih godina stanari s takvim ugovorima bili su u boljem položaju od stanara s drugim ugovorima.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst