Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

UČENICIMA SE TO NE SVIĐA: Škola u Njemačkoj izbacila meso iz ponude u školskoj kantini, otkrili su i razlog

104

Uprava osnovne škole Ährenfeldschule u bavarskom Gröbenzellu kod Münchena odlučila je izbaciti iz ponude školske kantine meso i sve mesne proizvode.

Škola će u budućnosti nuditi samo organsku hranu. Time je postala pionir u ovom projektu u kojem škole nude zdravu prehranu na području Münchena.

No, za ovu promjenu postoji još jedan razlog, a to je cijene obroka. Bez mesa on je jeftiniji.

No, učenici time nisu sretni.

– Hrana treba biti zdrava, pristupačna i, ako je moguće, regionalna i organska, poručuje uprava škole.

Međutim, kako zamjenica ravnatelja škole Alexandra Müller objašnjava za lokalne medije, koncept bez mesa funkcionira i da bi se cijena obroka mogla zadržati ispod pet eura izbjegavanjem mesa.

– Imamo dobru hranu za kantinu: tortelini od povrća u ponedjeljak, na primjer, bili su odlični. Učenicima se jelo svidjelo, rekla je Alexandra Müller.

Sudjelovanje na objedu je obavezno za učenike

Unatoč svim pohvalama na račun hrane u ponudi, Alexandra Müller priznaje da je općenito teško zadovoljiti svačije ukusne preferencije.

Za učenike je obavezno sudjelovanje na ručku od ponedjeljka do četvrtka.

– Ova obveza nudi prostor za raspravu, kaže Jonas Lunemann iz tvrtke za dostavu namirnica „Lunemann’s leckerer Lieferservice GmbH“ koji dostavlja namirnice za školsku kantinu.

Osim toga, prije prelaska na vegetarijansku hranu, općina Gröbenzell subvencionirala je školske obroke s 90 centi po obroku. Sada roditelji sami snose troškove.

Da vegetarijanska hrana nije uvijek dobro prihvaćena kod djece pokazalo se nedavno na proslavi dječjeg rođendana.

Naime, nitko od prijatelja nije htio doći na zabavu petogodišnjaka jer su roditelji pripremili vegansku rođendansku tortu.

Comments are closed.