Zadovoljna
Zadovoljna

UBIISTVO KOJE JE Š0KIRAL0 NJEMAČKU: Evo što bi se moglo dogoditi djevojčicama koje su ubille 12-godišnjakinju

789

Djevojčice (12,13) koje su u njemačkom Freudenbergu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ubile 12-godišnjakinju Luise zadajući joj čak 32 uboda oštrim predmetom, suočit će se s posljedicama.

Moguć je njihov smještaj na psihijatrijski odjel zatvorenog tipa i isplata odštete za bol i patnju obitelji žrtve. Djevojčice i njihove obitelji su napustile grad Freudenberg.

– Hoće li biti smješteni u zatvorenom objektu ovisi o tome predstavljaju li prijetnju drugima ili sebi, rekao je sudac Okružnog suda Thorsten Schleif

Pravila u takvoj ustanovi su stroga. Stanari te ustanove ne smiju koristiti mobitele. Osim toga, moraju cijelo vrijeme ostati u prostorijama ustanove.

Škola i terapija su na dnevnom redu ustanove. Ako budu osuđene na isplatu novčane odštete, djevojčice imaju 30 godina da isplate odgovarajući iznos.

Djeca u Njemačkoj nisu kazneno odgovorna do svoje četrnaeste godine

Podsjetimo, tijelo Luise je pronađeno 12. ožujka, žrtva je iskrvarila na smrt. Riječ je o nezamislivom činu koji otvara mnoga pitanja.

Počiniteljice još nisu punoljetne te stoga ne mogu biti osuđivane. Ipak, dvije učenice se suočavaju s posljedicama.

Moguće je da bi njih dvije morale platiti odštetu obitelji ubijene djevojčice, objasnio je za njemački RTL odvjetnik Jan Siebenhüner.

– Žrtva je dijete i počiniteljice su djeca. I upravo zbog toga neće biti suđenja dvjema djevojčicama od dvanaest i trinaest godina.

– Kazneni zakon je takav da u praksi dob kaznene odgovornosti ne počinje teći do 14. godine života.

To znači: Ako sam mlađi od četrnaest godina, ne mogu biti kazneno odgovoran za zločin koji sam počinio, objašnjava odvjetnik.

Osim kaznenog, postoji i građansko pravo, počinitelji odgovaraju od sedme godine života, uz moguću naknadu štete.

U slučaju Luise koja je ubijena, roditelji bi mogli tužiti počinitelje i tražiti novčanu odštetu.

– Tada duguju roditeljima i najbližoj rodbini takozvanu obiteljsku naknadu. Prema zakonu, to se obično računa na oko 10.000 eura po osobi.

Osim roditelja, braća i sestre, a u nekim slučajevima čak i bake i djedovi mogu tražiti 10.000 eura.

Osim toga, roditelji bi mogli tražiti i odštetu zbog mogućeg šoka pri saopćenju vijesti o smrti, kao i odštetu za mogući gubitak zarade ili troškove liječenja. I to nije sve: djevojke bi mogle platiti i pogreb, objašnjava Siebenhüner.

Mogle bi proći godine prije nego što Luiseini roditelji dobiju novac

Ali tko bi platio štetu? Uostalom, dvije počiniteljice su maloljetne i na računima vjerojatno neće imati tisuće eura.

U takvim slučajevima uvijek odgovaraju sami počinitelji, objašnjava odvjetnik u razgovoru za RTL.

Kao rezultat toga, mogle bi proći godine prije nego što Luiseina obitelj dobije novac.

-Roditelji pokojnika morali bi čekati dok počinitelji u jednom trenutku ne zarade novac, nastavlja Jan Siebenhüner.

Odvjetnik objašnjava: Roditelji nisu odgovorni za svoju djecu

Teoretski, roditelji ili drugi rođaci dvojice počinitelja također bi mogli platiti ožalošćenima. No, to nisu dužni jer nisu odgovorni za svoju djec.

– Izjava da su roditelji odgovorni za svoju djecu zapravo je besmislica s pravnog stajališta. To ne postoji. Roditelji odgovaraju samo za svoju krivnju i povredu dužnosti.

To je obično kršenje dužnosti nadzora. Hoće li i u kojoj mjeri biti isplaćena odšteta za bol i patnju moraju razjasniti oštećeni ili njihovi odvjetnici, rekao je odvjetnik.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst