Zadovoljna
Zadovoljna

U NJEMAČKOJ JE SVE TEŽI ŽIVOT: 78-godišnjak je otkrio kako ga je njegov sin izbacio na ulicu

889

Mnogim stanovnicima Njemačke je život sve teži zbog poskupljenja općenito.

Na to je upozorio i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u nedjelju kad je sa suprugom Elke Büdenbender posjetio centar za beskućnike u Berlinu.

Bračni par je zajedno poslužio kavu i podijelio doručak štićenicima centra. Jedan od njih je Harry, 78-godišnjak koji je od studenog prošle godine je beskućnik.

– Sin me izbacio na ulicu – rekao je 78-godišnjak.

Starac je prije toga vodio spor sa sinom oko nasljedstva. Nakon što je doživio moždani udar i u bolnici proveo šest tjedana dospio je u ustanovu za beskućnike.

– Nisam imao ništa sa sobom. U centru su mi dali sve što mi je bilo potrebno u svakodnevnom životu, od paste za zube do odjeće, rekao je Harry.

Savezni predsjednik Steinmeier strahuje da će više ljudi u Njemačkoj izgubiti svoje domove zbog rasta cijena u jesen i zimu.

To prijeti siromašnim ljudima i obiteljima koji zbog rasta cijena više ne mogu plaćati stanarinu ili popratne troškove.

Sada moramo raditi zajedno kako bismo osigurali da nitko ko zapadne u poteškoće s plaćanjem zbog sve većih troškova stanovanja ne izgubi dom ili čak završi na ulici, rekao je predsjednik.

Steinmeier je u svoj ured za Dan beskućnika pozvao političare, liječnike, predstavnike stambene industrije i bivše beskućnike.

Savezna ministrica gradnje Klara Geywitz (SPD) istaknula je da se ni općine ni savezne države ni savezna vlada ne mogu same boriti protiv beskućništva.

– Mora se komunicirati na svim razinama. Recimo, moramo razgovarati s Ministarstvom unutarnjih poslova, kako napraviti bolju prevenciju nasilja za ljude na ulici?, rekla je političarka.

Specijalist socijalne medicine Gerhard Trabert pozdravio je Steinmeierove riječi.

Savezni predsjednik preuzima odgovornost za naše društvo, ali vrlo jasno i za donositelje političkih odluka, rekao je Trabert.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst