Zadovoljna
Zadovoljna

TRI NAMIRNICE KOJE TRAJU ZAUVIJEK, A IMATE IH U LIDLU I KAUFLANDU: Nakon 3000 godina još se mogu jesti

1.453

Mnogi ljudi u Njemačkoj trenutno se bave temom hrane, ali ne u pogledu skladištenja i roka trajanja, već zbog dostupnosti i cijena.

Ali nije samo hrana pogođena uskim grlima u isporuci. Prije nekoliko tjedana potrošači su primili vijest da duhanskim proizvodima također prijeti usko grlo jer je ključna tvornica u Ukrajini uništena u borbama.

Zapravo u Kauflandu, Lidlu i postoje namirnice koje su gotovo neuništive, pišu njemački mediji.

Namirnice koje traju gotovo vječno, možete kupiti u svakom supermarketu, a ne morate ih zamrzavati, niti čuvati u hladnjaku.

Prema njemačkim medijima prvi proizvod koji traje vječno je riža.

“Nebitno radi li se o basmati riži, divljoj riži, jasmin riži ili pudingu od riže – gotovo sve vrste riže traju zauvijek”, pišu njemački mediji. Iznimka je smeđa riža koja se zbog masnoće brže kvari od ostalih vrsta riže.

U osnovi, rižu treba čuvati na suhom i po mogućnosti u hermetički zatvorenoj posudi. Potom se bez problema može dugo čuvati u ormaru. Riža je praktična namirnica koja se može kombinirati uz mnoga jela.

Slatka namirnica koja je također pogođena nestašicom zbog rata u Ukrajini, a koja može vječno trajati je med. Ako se pravilno skladišti, može trajati stoljećima.

Prema pisanju njemačkih medija istraživači su već pronašli med u drevnim egipatskim grobnicama koji je “bio konzumiran nakon 3000 godina”.

Tajna vječnog roka trajanja meda nalazi se u košnici. Tvari koje se nalaze u medu ključ su dugog vijeka trajanja ove namirnice.

Činjenica je da se med – sve dok se čuva na tamnom mjestu i nije kontaminiran – može zauvijek čuvati kao namirnica. U posudi s medom ne smiju biti mrvice kruha ili ostataka maslaca.

Med s vremenom može potamniti te izgubiti aromu i tipičan slatkasti okus, ali se ipak može konzumirati čak i kada se kristalizirao.

Zdravo i zasitno: Mahunarke se bez problema mogu koristiti 30 godina

Ako umjesto toga volite nešto krepko, uz rižu možete upotrijebiti mahunarke, koje su na trećem mjestu namirnica bez roka trajanja.

Osušeni grah, leća ili grašak mogu se čuvati na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti do 30 godina ili čak i duže. Svoj dugi vijek trajanja mahunarke mogu zahvaliti svojoj sposobnosti da izdrže bez vode.

Mahunarke se stoga mogu bez oklijevanja koristiti u kuhinji dugo nakon isteka roka trajanja.

No morate imati na umu da se dugi rok trajanja odnosi samo na mahunarke s korom. Inače, mahunarke se smatraju vrlo zdravim zbog vlakana koja sadrže.

Također su vrlo zasitne i mogu se koristiti na mnogo načina u kuhinji.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst