Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

TRI DANA U NJEMAČKOJ: Subota (11. novembra), petak (24. novembra) i ponedjeljak (27. novembra) bit će zanimljiva za građane

277

Subota (11. novembra), petak (24. novembra) i ponedjeljak (27. novembra) bit će zanimljivi u Njemačkoj jer su to tri dana kada građane očekuju popusti u trgovinama.

Singles Day je će se održati 11. novembra, Black Friday 24. novembrai Cyber Monday 27. novembra

Singles Day je popuparan među pripadnicima mlađe generacije, a osmišljen je 1993. godine na Sveučilištu u Nanjingu kada je skupina studenata odlučila slaviti svoju slobodu odnosno single status.

Zamišljen je kao online kupnja s velikim popustima koju pokreću neke od najvećih kineskih platformi. Počinje 11. novembra u ponoć i traje 24 sata.

Black Friday je prvi put održan u SAD-u odakle se proširio i na ostale dijelove svijeta.Pojam Black Weekend ili Black Week je znak da akcije traju cijeli vikend ili čak tjedan dana!

Crni Petak, kao pojam, se prvi put javlja sredinom 19. stoljeća, te označava jedan od prvih značajnih krahova burze nakon kojeg je slijedila duga recesija.

Zanimljiva je činjenica da se 1961. Crni Petak zvao Veliki Petak zato što trgovački centri nisu željeli biti asocirani s gužvama u prometu i ogromnim zagađenjem okoliša.

Cyber ponedjeljak je koncpet koji je osmišljen oko 2005. godine kao rezultat priopćenja za medije tvrtke Shop.org koje je glasilo:

– Cyber ponedjeljak vrlo brzo postaje jedan od najvećih dana u godini za online kupovinu.

To se odnosilo na povećanje prodaje koje je zabilježeno te godine u ponedjeljak nakon Crnog petka.

Trgovci na malo su objavili kako su zabilježili povećanja prodaje od 77 %. Od tada je Cyber ponedjeljak uvršten u međunarodni kalendar.

Comments are closed.