Zadovoljna
Zadovoljna

TEŠKA VREMENA U NJEMAČKOJ: Poskupio je gotovo svaki drugi proizvod u trgovinama, prijeti nestašica ovih proizvoda…

649

U trgovačkim lancima poput Aldija i Lidla otprilike svaki drugi proizvod je ove godine poskupio, piše Lebensmittelzeitung, portal koji prati situaciju u trgovačkoj industriji i smatra se pouzdanim izvorom informacija.

Nijemci se stoga sve više okreću jeftinijim alternativama.

Primjetno je to, primjerice, kod ribljih štapića ili pesta, gdje je markirani proizvod oko 2 eura skuplji od robne marke trgovine.

No i kod jaja se sve češće izostavlja skuplja organska varijanta. Prema pisanju portala Lebensmittelzeitung, tvrtke za pakiranje jaja već bilježe dvoznamenkasti pad prodaje.

Činjenica da se ljeti jede manje jaja u početku je normalan razvoj događaja. No, poljoprivrednici i diskonti strahuju da bi se trend mogao nastaviti i u jesen i zimu.

Farmeri već drže sve manje pilića jer se boje da će im ostati jaja ili da će ih morati prodati jeftino.

Brojke iz prve polovice 2022. uopće nisu izgledale loše. Sukladno tome, proizvedeno je 2,8 posto više jaja nego godinu prije. Organska jaja proizvedena su čak 10 posto više.

To čini ukupno više od 7 milijardi jaja koja su proizvedena u Njemačkoj samo u prvoj polovici 2022. godine.

Međutim, proizvedena jaja moraju se i prodati kako bi ostvarila prodaju i čini se da je to problem jer u prosjeku deset organskih jaja koštaju gotovo 4 eura.

Jaja iz konvencionalnog uzgoja jeftinija su 1-2 eura.

Teret je i nagli porast stočne hrane. Kao rezultat svega toga može doći do nestašice jaja, piše portal Lebensmittelzeitung.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst