Zadovoljna
Zadovoljna

ŠTO SE KRIJE IZA BONUSA DO 3.000 EURA? Firme u Njemačkoj ga mogu isplaćivati od danas

575

Od 26. listopada 2022. tvrtke u Njemačkoj mogu isplaćivati svojim zaposlenicima bonus do 3.000 eura i to do kraja prosinca 2024.

Riječ je o 3.000 eura koje se mogu isplatiti bez poreza i carine.

Ali isplaćivanje bonusa iz paketa pomoći 3 koje je pokrenuo Bundestag prije nekoliko mjeseci je dobrovoljna. Zaposlenici na to nemaju pravo.

Isplata nije obvezna, a neke velike korporacije drže se suzdržano kada je u pitanju isplata bonusa.

– Cijene energije i hrane rastu, ali plaće ne rastu uvijek. Inflacija snažno pogađa Njemačku, u rujnu je indeks potrošačkih cijena iznosio +10 posto, novi maksimum u ujedinjenoj Njemačkoj, objašnjava dr. Georg Thiel, predsjednik Saveznog zavoda za statistiku.

Kako bi kompenzirao rastuće troškove za zaposlenike, Bundestag je prije nekoliko tjedana uveo inflacijsku premiju.

Korporacije poput Siemensa ili Adidasa, koje svake godine generiraju milijarde profita, drže se tiho i ne komentiraju isplatu bonusa.

Isplata naknade ovisi o kolektivnom pregovaranju ili se najprije mora pričekati pravna osnova.

Robert Feiger, savezni predsjednik IG Bau, predviđa u vezi s obrtničkim listom: “Oni će uglavnom postojati tamo gdje postoje kolektivni ugovori.”

Podsjetimo se rezultata ankete koje su proveli Capital i Sterni među njemačkim menadžerima i upravnim direktorima, a koja je pokazala kako samo nešto manje od trećine poduzeća planira isplatiti bonus svojim radnicima.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst