Zadovoljna
Zadovoljna

Stiglo zlatna doba za zaposlenike u Njemačkoj – Evo i zašto

1.065

Nedostatak osoblja u Njemačkoj je sve veći. Zbog toga radnici u Njemačkoj su u dobroj poziciji prilikom pregovara s poslodavcima, navode njemačli mediji.

S obzirom na nedostatak radnika, mnogi radnici mogu ishodovati za sebe dobre radne uvjete i bolje plaće, jer je cilj svim tvrtkama zadržati radnika.

Zbog toga se često uvode razni financijski bonusi, kako bi motivirale zaposlenike. Osim toga, uvodi se i bonus ako radnik preporuči drugog radnika.

No, zbog čega su poslodavci u Njemačkoj u lošoj poziciji?

Bilo oko Hamburga, Hallea, Stuttgarta ili Kölna: ne samo da se pojedinačni vlakovi sve češće otkazuju, već i cijele željezničke linije i rute S-Bahna.

Ponekad danima nema vlakova “zbog kratkotrajne bolesti osoblja”.

Osoblja nedostaje i u kontrolnim centrima. S druge strane zaposlenici koji nisu na bolovanju su skupili nebrojene sate prekovremenog rada.

Korisnici javnog prijevoza sve više osjećaju nedostatak kvalificiranih radnika.

Zapošljavaju 20.000 radnika na godinu

Budući da se promet već godinama povećava, Deutsche Bahn zapravo treba dodatno osoblje. Njemački mediji navode kako Deutsche Bahn zapošljava više od 20.000 ljudi godišnje.

“Ali gotovo isto toliko ih napušta tvrtku i to ne samo zbog odlaska u mirovinu”, kaže predsjednik radničkog vijeća DB-Regio.

Prema njegovim riječima, oni “odlaze iz DB-a radi novih poslova u ugostiteljstvu, u trgovinama, u mnogim drugim djelatnostima, gdje se često može i bolje zaraditi s reguliranijim radnim vremenom”.

Okrenuti leđa poslu bez straha od nezaposlenosti? Ranije je to u Njemačkoj bilo nezamislivo, a sada to gotovo da nije problem.

Baš suprotno. Naravno, postoje ograničenja u zahtjevima za plaću.

Svi sektori, sve kvalifikacije

“Lovac na radnike” Marcus Reinhard nekoć je tražio visoko plaćene stručnjake za rukovodeća mjesta. Danas traži jednostavne pomagače za gotovo sve sektore.

Trenutno traži profesionalne vozače za obiteljsku tvrtku sa specijalnim vozilima za poluautomatski odvoz kanti za smeće.

Nudi regulirano radno vrijeme, veće plaće od uobičajenih za vozače kamiona, pa čak i nastavak isplate plaće ako strojevi i njihovi vozači ne mogu raditi zimi zbog niskih temperatura.

Unatoč tome, skupi kamioni stoje zbog nedostatka radnika, a postojeće narudžbe se ne mogu obraditi i više se ne mogu prihvatiti.

Prema riječima Enza Webera s Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, sve je to tek početak.

Sedam milijuna radnika manje

Baby boomeri postupno odlaze u mirovinu, a do 2035. godine u Njemačkoj će biti oko sedam milijuna radnika manje.

Sa smanjenjem broja stanovnika gubit će se i radna mjesta, posebno u uslužnom sektoru, ali smanjenje radne snage neće samo teško pogoditi tvrtke.

“Ako pogledamo kako je naše gospodarstvo zapravo raslo dosad, onda je rast bio kroz otvaranje radnih mjesta, a to više ne može biti strategija”, kaže Weber.

Za poznavanje jezika potrebno je vrijeme

Njemačka vlada boljom integracijom i bržom naturalizacijom želi privući radnike iz zemalja koje ne pripadaju EU.

U profesijama koje zahtijevaju visoku razinu znanja jezika to može imati samo dugoročni učinak. I specijalisti se također moraju osjećati dobrodošli u Njemačkoj, moraju pronaći smještaj.

Headhunter Reinhard, na primjer, zna za slučaj računalnog stručnjaka koji je pobjegao iz Irana i kojem je poslodavac predočio ugovor o radu od 300 stranica – jedva čitljivu količinu papira.

Uz Reinhardovo posredovanje sada radi u jednoj srednjoj tvrtki koja mu je predočila ugovor o radu na samo tri stranice.

Što bi trebalo pomoći protiv nedostatka kvalificiranih radnika?

U Njemačkoj postoji ogroman nedostatak kvalificiranih radnika – u gotovo svim područjima.

Ciljano daljnje usavršavanje u starijoj dobi također donosi dobre rezultate.

Stariji zaposlenici, koje neki poslodavci jedva drže prije umirovljenja, često su nakon promjene posla procvjetali s novim zadacima i izdržali do mirovine.

Žene koje su radile u uredu ili honorarno dok su odgajale djecu često su također mogle popuniti bolje kvalificirana radna mjesta i biti bolje plaćene poslove kad su bile starije kroz ciljanu daljnju obuku.

“Ako netko sastavlja motor s unutarnjim izgaranjem, ali izgubi posao zbog prelaska na električna vozila, onda ima dovoljno kvalifikacija i za sastavljanje toplinskih pumpi ili solarnih sustava”, smatra stručnjak.

“Često je dovoljna kratka obuka od samo nekoliko mjeseci, no naš obrazovni sustav i praksa oglašavanja za posao nisu za to dizajnirani.

Njemačka mora iskoristiti sve potencijale – promicati useljavanje i integraciju kao i zapošljavanje žena na puno radno vrijeme, te aktivirati starije radnike prije odlaska u mirovinu”, navode njemački mediji.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst