Zadovoljna
Zadovoljna

STANJE U NJEMAČKIM BOLNICAMA JE “NAPETO”: Pacijenti oboljeli napunili su odjele intenzivne njege

942

Pacijenti oboljeli od covida napunili su odjele intenzivne njege u njemačkim bolnicama, a situacija je, kako je u ponedjeljak rekao predsjednik udruge za intenzivnu njegu i hitnu medicinu Gernot Marx, prilično napeta.

“Još jednom moramo … preseliti medicinsko osoblje, vratiti ih sa slobodnih dana kako bi uskočili treći vikend zaredom”, rekao je Marx na televiziji ZDF u ponedjeljak.

“Nažalost, ponovno moramo odgoditi neke planirane operacije kako bismo oslobodili prostor i osoblje za adekvatnu hitnu skrb”, rekao je Marx, istaknuvši kako je neobično da toliko pacijenata završi na intenzivnoj njezi u toploj sezoni.

Više od polovice, odnosno 55 posto, jedinica intenzivne njege u zemlji ne radi prema rutini, dodao je liječnik.

Osim većeg broja pacijenata u bolnicama, oboljeva i neobično mnogo osoblja, znatno više nego prošle godine, dakle, u Njemačkoj sada ima 2.000 mjesta na intenzivnoj njezi manje nego prije 12 mjeseci, javlja dpa.

– Situaciju ne bih opisao kao dramatičnu, ali je vrlo napeta, što je neuobičajeno za ovo doba ljeta, kada je inače malo mirnije – rekao je Marks.

Jedinice intenzivnog liječenja rade u uvjetima uobičajenim za jesen i zimu.

Marx je ponovio upozorenje da država mora nešto poduzeti kako bi posao njegovatelja i medicinskih radnika učinila atraktivnijim i tako dugoročno eliminirala kadrovski nedostatak.

Slično Marxu trenutnu situaciju ocijenio je i direktor Divija, Christian Karagiannidis. Napeto je, ali nije dramatično, rekao je za Süddeutsche Zeitung.

“Nikad”, dodao je, “nije bilo manjka medicinskog osoblja kao što je to slučaj u ovom valu zaraze.”

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst