Zadovoljna
Zadovoljna

ŠTA SE MIJENJA U SEPTEMBRU ZA GRAĐANE NJEMAČKE: Stižu nova poskupljenja, ali za neke i veće plate

1.340

Puno toga će se promijeniti za ljude u Njemačkoj u mjesecu rujnu. Napokon se isplaćuje bonus od 300 eura, a ističe i Uredba o zaštiti od korone.

Isplaćuje se 300 eura bonusa za zaposlenike

Dugo se najavljivalo, sada je konačno došlo vrijeme: u septembru 2022. isplaćuje se 300 eura bonusa. Pravo na olakšicu imaju zaposlenici koji plaćaju porez na dohodak.

Koristi imaju zaposlenici s punim radnim vremenom, kao i pripravnici ili zaposlenici s nepunim radnim vremenom. Bonus se automatski isplaćuje uz plaću. Umirovljenici zapravo ne dobivaju ništa.

No, ako očekujete da će vam 300 eura stići na račun na potpuno isti način, bit ćete razočarani. Bonus od 300 € je oporeziv.

Također je važno znati: 1. septembra 2022. nije krajnji rok za ispunjavanje uvjeta prihvatljivosti.

To znači da čak i osobe koje u tom trenutku više nisu zaposlene na koje se plaća porez na dohodak još uvijek mogu imati pravo na novac – pod uvjetom da su bile u takvom radnom odnosu u 2022. godini.

No, ako početkom rujna ne postoji radni odnos, energetski paušal možete ostvariti samo putem porezne prijave.

Ističe Zakon o zaštiti od zaraze korona virusom – što slijedi nakon toga?

Dana 23. septembra 2022. prestaje važiti Zakon o zaštiti od zaraze korona virusom, a time i važeće odredbe za suzbijanje pandemije.

Tada bi se trebao produžiti za još tjedan dana – no kako se očekuje da će s početkom sezone prehlada ponovno porasti broj zaraženih, Savezno ministarstvo zdravstva već je sastavilo paket s novim korona pravilima za nadolazeće mjesece.

Novi koncept zaštite počinje se primjenjivati od listopada i predviđa, primjerice, vraćanje testova i maski u svakodnevni život.

U zračnom i međugradskom prometu i dalje bi trebala vrijediti obveza nošenja FFP2 maske.

Osim toga, savezne zemlje mogu odlučiti treba li postojati zahtjev za maskama u javnom prijevozu, u javno dostupnim interijerima, u restoranima i na sportskim događajima.

Također je propisano da će se obveza nošenja maski i testiranja nastaviti primjenjivati u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

Testiranja su oslobođeni tek cijepljeni i preboljeli. U tvrtkama bi ponovno trebale postojati ponude kućnih ureda, kao i propisi o testovima i maskama.

Novi Zakon o zaštiti od korone treba usvojiti Bundestag u prvom tjednu rujna, a zatim bi se trebao primjenjivati od početka listopada do 7. aprila 2023.

Regulacija ulaska u zemlje u vrijeme korone ističe

Ublažena uredba o ulasku u zemlju za vrijeme korone prestaje važiti 31. avgusta 2022. Međutim, propisi koji vrijede za one koji se vraćaju s godišnjeg odmora također će se produžiti za mjesec rujan i dalje.

Savezno ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu (17. avgusta 2022.) da se trenutno radi na proširenju odgovarajuće uredbe.

Prije razdoblja ljetnih godišnjih odmora, propisi za ulazak u Njemačku povezani s pandemijom bili su ublaženi.

Od tada, povratnici s godišnjeg odmora stariji od dvanaest godina više ne moraju pokazati 3G dokaz.

I dalje vrijedi ograničenje za putnike iz područja gdje se šire nove varijante korona virusa te oni podliježu obvezi karantene od 14 dana.

Novi zakon: E-recepti će biti obvezni od septembra 2022.

Nekada je svatko tko je želio prebaciti novac morao banci predati obrazac za prijenos novca.

Danas je to jednostavno učiniti online. Slično bi se ubuduće trebalo biti i s receptima za lijekove.

Planovi liječenja i recepti za lijekove u budućnosti će se prenositi digitalno, što će papirnatni recept izbaciti iz uprebe.

U sklopu prelaska na e-recepte, ljekarne u cijeloj Njemačkoj bit će obvezne prihvaćati takve e-recepte od 1. septembra 2022. Najkasnije do tog datuma trebali bi imati potrebnu tehničku opremu

Međutim, nacionalna obveza izdavanja elektroničkih recepata za liječnikčke ordinacije još se ne primjenjuje. Ovdje postoji regionalni slojeviti model.

Schleswig-Holstein i Westphalia-Lippe su pioniri – i ovdje će e-recept biti uveden u liječničke ordinacije već 1. rujna. U cijeloj zemlji, promjena će se dogoditi na prijelazu godine.

Postoje tri načina preuzimanja e-recepta u ljekarni:

papirnati ispis s šifrom recepta koji se može predati umjesto stvarnog recepta

aplikacija za e-recept, koju je potrebno instalirati na pametni telefon – pomoću nje se može poslati recept u ljekarnu i unaprijed naručiti lijek.

Kako bi mogli koristiti sve funkcije aplikacije, pacijenti moraju ispunjavati određene tehničke uvjete.

elektronička zdravstvena iskaznica: recept se može podići u ljekarni putem eGK

Više novca za medicinske sestre

Od 1. septembra 2022. Zakon o razvoju zdravstva (GVWG) – poznat i kao Zakon o kolektivnom pregovaranju – predviđa povećanje plaća medicinskih sestara.

Sukladno tome, skrb se može odobriti samo ustanovama za skrb koje svojim njegovateljima isplaćuju najmanje uvećanu standardnu plaću ili se temelje na odgovarajućem kolektivnom ugovoru.

Za mnoge zaposlenike u skrbi to znači više novca. Za štićenike domova za starije osobe i njihovu rodbinu to će najvjerojatnije povećati mjesečne troškove.

Amazon Prime postaje sve skuplji

Postoje loše vijesti za korisnike Amazon Prime: od rujna 2022. Amazon će povećati cijene usluge.

Standardna pretplata koštat će 8,99 eura mjesečno umjesto 7,99 eura. Godišnja cijena raste na 89,90 eura. Rok za poskupljenje je 15. septembra.

Coca Cola diže cijene

A u rujnu stiže još jedno poskupljenje. Coca Cola 1. u mjesecu poskupljuje cijeli asortiman.

Kupci ubuduće neće morati dublje posegnuti u džep samo za popularnim kofeinskim napitkom, već i za Fantom i Spriteom.

Inovacija na iPhoneu: stiže registracija lijekova

S ažuriranjem iOS-a 16 u septembru 2022. iPhone će dobiti novu značajku u aplikaciji “Apple Health”.

To bi trebalo omogućiti bilježenje lijekova i izradu plana uzimanja lijekova – uključujući opciju postavljanja podsjetnika.

Earth Night održava se 23. septembra

Svake godine u rujnu, Noć Zemlje je kampanja za zaštitu okoliša i prirode kojom se želi skrenuti pozornost na ozbiljno svjetlosno zagađenje na Zemlji.

Dana 23. septembra, ljudi se mole da ugase svjetla ili ih barem priguše nakon 22 sata. “Gasi svjetla! Za cijelu noć” moto je kampanje.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst