Zadovoljna
Zadovoljna

ŠTA SE KRIJE IZA BONUSA DO 3.000 EURA? Firme u Njemačkoj ga mogu isplaćivati od oktobra. Evo ko će dobiti taj bonus

937

Od 26. oktobra 2022. firme u Njemačkoj mogu isplaćivati svojim zaposlenicima bonus do 3.000 eura i to do kraja decembra 2024.

Riječ je o 3.000 eura koje se mogu isplatiti bez poreza i carine.

Ali isplaćivanje bonusa iz paketa pomoći 3 koje je pokrenuo Bundestag prije nekoliko mjeseci je dobrovoljna. Zaposlenici na to nemaju pravo.

Isplata nije oabvezna, a neke velike korporacije drže se suzdržano kada je u pitanju isplata bonusa.

– Cijene energije i hrane rastu, ali plaće ne rastu uvijek. Inflacija snažno pogađa Njemačku, u septembru je indeks potrošačkih cijena iznosio +10 posto, novi maksimum u ujedinjenoj Njemačkoj, objašnjava dr. Georg Thiel, predsjednik Saveznog zavoda za statistiku.

Kako bi kompenzirao rastuće troškove za zaposlenike, Bundestag je prije nekoliko sedmica uveo inflacijsku premiju.

Korporacije poput Siemensa ili Adidasa, koje svake godine generiraju milijarde profita, drže se tiho i ne komentiraju isplatu bonusa. Isplata naknade ovisi o kolektivnom pregovaranju ili se najprije mora pričekati pravna osnova.

Robert Feiger, savezni predsjednik IG Bau, predviđa u vezi s obrtničkim listom:

“Oni će uglavnom postojati tamo gdje postoje kolektivni ugovori.”

Podsjetimo, nedavno je i Fenix-magazin.de prenio rezultate ankete koje su proveli Capital i Sterni među njemačkim menadžerima i upravnim direktorima, a koja je pokazala kako samo nešto manje od trećine poduzeća planira isplatiti bonus svojim radnicima.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst