Zadovoljna
Zadovoljna

ŠTA MILIONI ZAPOSLENIH U NJEMAČKOJ MOGU OČEKIVATI?: Rast plata od 10,5 posto, odnosno 500 eura više

630

Njemačkom se širi val štrajkova. Sindikat Verdi s poslodavcima vodi krug pregovora kojima želi za zaposlene na državnoj i lokalnoj razini osigurati povećanje plaća od 10,5 posto, odnosno 500 eura više na mjesec.

Povećanje plaća bi se odnosilo na zaposlene u javnim institucijama, vozače, osobe koje rade u javnom prijevozu, vrtićima, radnicima komunalnih poduzeća.

No, do povećanja plaća je dug put, no ne i neostvariv, pišu njemački mediji.

Najavljeni su štrajkovi u njemačkim saveznim zemljama Bavarskoj i Baden-Württembergu.

Štrajk u Bavarskoj

Budući da pregovori o plaćama za oko 2,5 milijuna zaposlenika nisu dali rezultata, ovaj će tjedan biti štrajk radnika u Bavarskoj.

Osim javnih službi, štrajkovi upozorenja sada obuhvaćaju radnike Željeznice.

Idući tjedan ponovno su na rasporedu pregovori za oko 2,5 milijuna zaposlenih na državnoj i lokalnoj razini. Od danas sindikati žele izvršiti još veći pritisak.

To znači da kante za smeće ostaju pune, do uprave se ne može doći, dnevni centar ostaje zatvoren, a na odjelima u bolnici postoji samo hitno osoblje.

A uskoro bi moglo doći do prvih štrajkova upozorenja i na Željeznici.

Fokus štrajka je München

Kako kažu iz bavarskog ogranka Sindikata Verdi, građani će u više općina nego prije osjetiti učinke štrajkova upozorenja ovog tjedna. Start će početi danas s Augsburgom i u Allgäuu.

U utorak će zaposlenici u Oberpfalzu, Donjoj Bavarskoj, Oberfrankenu, te u gradovima Ingolstadt, Schweinfurt i München prestati raditi, javljaju njemački mediji.

U Münchenu i okolici posebno je velik broj djelatnosti na štrajkaškom popisu – osim lokalnog javnog prijevoza.

U srijedu će između ostalog biti štrajk u središnjoj Franačkoj uključujući Nürnberg. U četvrtak Verdi poziva na štrajk upozorenja u Rosenheimu.

Predstoje prve akcije radnika Deutsche Bahna

U četvrtak će biti zanimljivo i putnicima u vlakovima. U kolektivnom pregovaračkom sporu s Deutsche Bahn grupom i njezinim konkurentima, EVG, željeznički i prometni sindikat, želi odlučiti hoće li i kada osoblje vlakova, zaposlenici na signalnim govornicama ili na čistači obući štrajkačke prsluke.

Navodno se raspravlja i o zajedničkoj kampanji s Verdijem. To bi pogodilo vlakove, autobuse, podzemne željeznice i tramvaje, ali i zračne luke.

Bahn se u svakom slučaju želi pripremiti i već bi trebao raditi na zamjenskim voznim redovima.

Rast plaća od 10,5 posto

Cilj sindikata Sindikata je kompenzirati nagli rast potrošačkih cijena koliko god je to moguće. Poslodavci to ne bi trebali odbiti.

No, za njih povećanje plaća mora biti i financijski isplativo. Nisu ni sindikati daleko u svojim konkretnim zahtjevima.

Za javni sektor to je: 10,5 posto veća plaća, odnosno najmanje 500 eura više mjesečno. Verdi također želi to istaknuti u vlastitom kolektivnom ugovoru za lokalni javni prijevoz (T-VN) u Bavarskoj.

Željeznički i prometni sindikat traže 12 posto veće plaće, odnosno najmanje 650 eura veće plaće i minimalnu satnicu od 13 eura.

Ponude poslodavaca su sljedeće: rast plaće od 5 posto u dva navrata i isplata 2.500 eura jednokratno, na što se ne plaća poreza.

Poslodavci su predložili povećanje plaća na 27 mjeseci, no to je predugo za sindikate.

Za javni sektor pregovori se nastavljaju od 28. ožujka, za Deutsche Bahn i njegove konkurente tek od 24. travnja.

Verdi najavljuje daljnje štrajkove – pogođeni su i lokalni prijevoz i vrtići u Baden-Württembergu

U Stuttgartu će se u srijedu (22. ožujka) održati veliki štrajk upozorenja.

Planiran je štrajk u gotovo svim javnim djelatnostima, uključujući vrtiće, lokalni prijevoz (SSB), administraciju.

Demonstranti se žele okupiti u 8 sati na Schlossplatzu, a demonstracije počinju u 11 sati.

Osim u Stuttgartu, štrajk je najavljen u okruzima Ludwigsburg, Böblingen i Rems-Murr.

“Sada vršimo veliki pritisak na poslodavce u državi jer je situacija ozbiljna, čak dramatična za skupine s nižim prihodima.

Državni i općinski službenici mogu postati glavni gubitnici u inflacijskoj krizi”, rečeno je iz Verdija prošlog četvrtka u Stuttgartu.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst