Zadovoljna
Zadovoljna

SITUACIJA KAKVU STANOVNICI NJEMAČKE NE PAMTE: Bit će još teže pronaći stan za najam ili kupovinu kao i poslovni prostor

904

Prema informacijama udruženja stambene industrije, u krizi je i stambena izgradnja u Njemačkoj pa će u budućnosti stanovnicima biti još teže pronaći stan za najam, kupnju ili poslovni prostor.

Predviđa se kako će u 2023. godini doći do smanjenja izgradnje stambenih objekata zbog nedostatka materijala i brzog povećanja troškova uzrokovanih pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini.

– Zbog toga su troškovi novogradnje nepredvidivi kako za ugovorno stambeno poduzeće, tako i za mnoge izvođače građevinskih tvrtki i obrtnika. Bit će padova, i to vrlo značajnih, kaže Hans Maier, direktor Udruženja bavarske stambene industrije (vdw).

To se slaže s ocjenom Udruženja sjevernonjemačkih stambenih tvrtki (VNW) prema kojoj 86 posto stambenih tvrtki i socijalno orijentiranih stambenih tvrtki u sjevernoj Njemačkoj trenutačno ocjenjuje izglede za novogradnju kao loše ili vrlo loše.

– Zato 60 posto tvrtki želi odgoditi početak novih građevinskih projekata ili još uvijek nisu sigurni što činiti, kaže glasnogovornik VNW-a u Hamburgu.

Obje udruge uglavnom predstavljaju socijalno orijentirane iznajmljivače kao što su općinske stambene zajednice.

Unatoč rastućim troškovima, stambene tvrtke i dalje grade diljem zemlje. To se također odnosi na najveću njemačku stambenu tvrtku Vonovia u Bochumu i njezinu internu tvrtku Buwog Development.

– Ali budući da Buwog obično dogovara fiksne cijene sa svojim podizvođačima, takve fluktuacije cijena obično nemaju kratkoročne učinke na naše novogradnje ili cijene stambenih zgrada koje su trenutačno u ponudi, kaže izvršna direktorica Buwoga Eva Weiß.

Situacija kakvu nikad Njemačka nije imala

U istraživanju koje je nedavno objavilo Glavno udruženje njemačke građevinske industrije, 90 posto firmi žalilo se na povećanje cijena, a 80 posto na “uska grla” u isporuci.

Prema tome, dobavljači građevinskog materijala za mnoge materijale trenutačno navode samo dnevne cijene ili uopće ne navode cijene.

– To je situacija kakvu nikada ranije nismo imali. Imamo ogroman val narudžbi, a u isto vrijeme nedostaje materijala. Imamo velika povećanja cijena svakih osam tjedana, rekao je glasnogovornik Državnog saveza bavarskih građevinskih cehova u Münchenu.

Prema građevinarima i udrugama u stambenoj industriji, čelik i legure čelika, aluminij i drvo koji se koriste u mnogim građevinskim materijalima djelomično nisu dostupni.

Izolacijski materijali su rijetki, kao i bitumen koji je važan za izgradnju cesta, a postoje uska grla i velika poskupljenja pločica i keramike.

Fiksne cijene stavljaju građevinske firme pod pritisak

Klijenti i građevinske tvrtke obično se dogovore o fiksnim cijenama u svojim ugovorima prije početka gradnje.

Ako troškovi materijala rastu tako brzo kao sada, građevinske tvrtke riskiraju da će završiti s gubicima unatoč tome što rade punim kapacitetom. Kako bi spriječile gubitke, mnoge se tvrtke više ne prijavljuju za nove narudžbe.

– Zbog toga više od 30 posto građevinskih tvrtki više ne dostavlja nove ponude, navode iz Udruge građevinske industrije.

– Bojim se značajnog pada izgradnje novih stambenih objekata u Mecklenburg-Zapadnom Pomorju, Schleswig-Holsteinu i Hamburgu, kaže direktor VNW-a Andreas Breitner.

Problem ne pogađa samo visokogradnju, već i niskogradnju, odnosno nove ceste, tunele i željeznice. Savezne i državne vlade pokušavaju pomoći građevinskim tvrtkama uz pomoć takozvanih klauzula o eskalaciji cijena.

To omogućuje građevinskim tvrtkama naknadno povećanje cijena čak i nakon potpisivanja ugovora.

Nema poboljšanja na vidiku

To znači da se povećanje troškova prenosi na graditelje. Jedan primjer je tvrtka Autobahn GmbH des Bundes.

– Autobahn GmbH trenutačno pretpostavlja da se građevinski projekti planirani za 2022. mogu realizirati. Klauzule o eskalaciji cijena već se koriste u novim natječajima ako je to dopušteno proračunskim zakonom, kaže glasnogovornik.

– Trenutačno nema poboljšanja na vidiku. Postoji rizik od nestašice građevinskog materijala gdje god su zemlje Rusije, Ukrajine i Bjelorusije uključene u procesni lanac, kaže glasnogovornica münchenskog konglomerata i trgovaca građevinskim materijalom Baywa.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst