Zadovoljna
Zadovoljna

SITUACIJA JE OZBILJNA: Zbog energetske krize njemci žele ugasiti semafore

843

“Situacija je ozbiljna”, kaže gradonačelnica Augsburga o energetskoj krizi u Njemačkoj. Grad se suočava s ogromnim troškovima za energiju.

Zato treći grad po veličini u Bavarskoj želi što više smanjiti potrošnju energije.  U Augsburgu su posljednjih dana gradske vlasti računale.

A rezultat je zastrašujući: prema trenutnom stanju, godišnji troškovi za električnu energiju, prirodni plin i ostale energetske usluge porasli bi s oko 15,9 milijuna eura na oko 28,3 milijuna eura za tekuću godinu.

“To odgovara povećanju troškova od gotovo 80 posto!”, stoji u dopisu Grada. “Situacija je ozbiljna”, kaže gradonačelnica Eva Weber (CSU).

Kreirala je tim za krizni menadžment za opskrbu energijom pod vodstvom referenta za gospodarstvo.

“S obzirom na trenutnu situaciju s opskrbom energijom, radi se jednostavno o smanjenju potrošnje kako bi se uštedjela energija.

Na svim područjima”, kaže gradonačelnica koja je pozvala stanovništvo i tvrtke na uštedu energije.

Očito sada treba štedjeti tamo gdje se može štedjeti, navode njemački mediji. Srednjoročno, ali i kratkoročno.

Od sada će biti ugašena fasadna rasvjeta na povijesnim zgradama i gradskim muzejima.

Fontane bi se potpuno isključile, osim tri veličanstvene fontane UNESCO-ve svjetske baštine.

Čarolija svjetla u botaničkom vrtu je također otkazana.

Ulična rasvjeta je prigušena, a razmišlja se čak i o gašenju semafora. Grad i policija trenutno dogovaraju koji su semafori važni za sigurnost, a koji se mogu ugasiti.

Štednja se nastavlja u gradskim uredima. Gdje je to moguće, u jesen i zimi treba sniziti sobnu temperaturu, s izuzetkom društvenih objekata kao što su ustanove za skrb za starije osobe.

Gradska uprava priprema propise za mogućnosti uštede energije za škole. Također, provjerava se i prilagođava radno vrijeme i sobne temperature u općinskim zgradama. Temperatura vode u bazenima će također biti smanjena.

Grad također želi postati aktivniji u proizvodnji energije. Žele dobiti vlastiti energiju pomoću fotonaponskih sustava.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst