Zadovoljna
Zadovoljna

ROK ZA PREDAJU ZAHTJEVA DO SEPTEMBRA 2023.: Ovi građani mogu očekivati i do 5.000 eura jednokratne pomoći

666

Umirovljenici u Njemačkoj mogu od države dobiju subvenciju do 5.000 eura. Međutim, to je slučaj samo pod određenim uvjetima i okolnostima.

Jer dok aktualna tablica pokazuje koliki će biti “zamjetni porast” mirovina u 2023., mnogi zbog dodatnih troškova u svakodnevnom životu, unatoč najavljenom povećanju mirovina, teško mogu živjeti od svoje mirovine.

“Siromaštvo u starosti juri od rekorda do rekorda”, jer umirovljenici posebno pate od eksplozije cijena u svakodnevnom životu.

Osim toga, umirovljenici s mirovinom od 1.200 eura trebaju obratiti pozornost na razne poreze i pripaziti na druge odbitke poput doprinosa za socijalno osiguranje.

Posebno uspostavljen fond savezne vlade omogućuje pružanje pomoći u slučaju niske mirovine. Umirovljenicima je na raspolaganju do 5.000 eura ako su ispunjeni određeni uvjeti.

Odluka o isplati bespovratnih sredstava za prijave može se očekivati najranije od travnja 2023. godine.

Savezna vlada odobrava jednokratnu isplatu od 2.500 eura. Ali može biti i 5.000 eura ako savezne zemlje sudjeluju i preuzmu drugu polovicu.

Savezne zemlje imaju rok do 31. ožujka 2023. da odluče hoće li se pridružiti programu ili ne, kako bi pomogle siromašnima, koje su u usporedbi njemačkih mirovina u vrijeme istraživanja mogle samo sanjati da su prosječne.

Zahtjev za olakšicu za nisku mirovinu: Kako umirovljenici mogu povući novce iz socijalnog fonda

I dok je umirovljenicima ovih dana stigla pošta njemačkog mirovinskog osiguranja, umirovljenici koji ispunjavaju uvjete za jednokratnu isplatu do 5.000 eura do mirovine moraju se sami aktivirati i podnijeti zahtjev za državnu subvenciju.

Za razliku od drugih programa pomoći, novac se dotičnim umirovljenicima ne isplaćuje automatski bankovnim transferom.

Za dobivanje olakšice iz socijalnog fonda potrebno je podnijeti pisani zahtjev. Rok za to istječe 30. rujna 2023. godine.

Umirovljenici s odgovarajućim zahtjevima mogu preuzeti obrazac od Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja, zatim ga ispuniti i poslati e-poštom na gst@stiftung-haertefallfonds.de.

Ako želite obrazac poslati poštom, napišite sljedeću adresu na omotnicu: Geschäftsstelle der Stiftung Härtefallfonds, 44781 Bochum.

Odluke o zahtjevima i mogućim isplatama, kao i iznosu jednokratne isplate za primljene umirovljenike bit će moguće donositi tek od travnja 2023. Konačno, kao što je već spomenuto, savezne zemlje još uvijek mogu raspravljati o tome hoće li se pridružiti socijalnom fondu do kraja ožujka 2023.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst