Zadovoljna
Zadovoljna

ROK ISTIČE ZA 15 DANA: Milioni u Njemačkoj još nisu ispunili ovu obavezu, kazne i do 25.000 eura

2.279

Oko 36 milijuna Nijemaca do kraja mjeseca mora predati porezne prijave na imovinu. Rok je 31. januara 2023., a pogođeni su imovina i vlasnici nekretnina.

I svakako biste trebali zapamtiti ovaj rok. Jer ako se toga ne pridržavate i ne podnesete prijavu ili je podnesete prekasno, to vas može jako skupo koštati.

Ko ne podnese prijavu poreza na imovinu do kraja januara 2023. vjerojatno će dobiti opomenu od porezne uprave – i mora očekivati procjenu svoje porezne obveze.

S takvim procjenama porezna uprava ima pravo uključiti takozvane sigurnosne dodatke, objašnjava šef porezne uprave Ilmenau Andreas Reymann.

To bi moglo dovesti do većih troškova za porezne obveznike.

Ti prirezi iznose 0,25 posto utvrđenog poreza za svaki započeti mjesec, ali najmanje 25 eura. S dva mjeseca odgode to bi bilo najmanje 50 eura.

Ministrica financija njemačke Savezne zemlje Tirinška Heike Taubert (SPD) također je objasnila da bi procjena nove obveze poreza na imovinu od strane ureda također uključivala više posla za one koji su pogođeni od pravilnog podnošenja prijave.

U svakom slučaju, uvijek ćete dobiti pismenu obavijest od porezne uprave, rekla je ministricaTaubert.

Međutim, procjena nadležnih ne oslobađa porezne obveznike osnovne obveze podnošenja prijave poreza na imovinu.

Kazne bi, između ostalog, mogle biti izrečene svima koji ih trajno prekrše.

“U osnovi, to je porezna prijava”, objasnio je Jürgen Lindauer, direktor službe za porez na dobit u revizorskoj i konzultantskoj tvrtki KPMG za FOCUS online.

„Dakle, prema poreznom zakonu, sankcije se svakako mogu nametnuti.“ Nemarne bi se osobe u pravilu ponovno podsjetile da ispune svoju dužnost.

„Ali nadležni porezni ured također može odmah nametnuti dodatke za kašnjenja.“ U najgorem slučaju mogu se platiti novčane kazne do 25.000 eura.

Pogled na neke savezne zemlje pokazuje da mnoge prijave poreza na imovinu još uvijek nedostaju.

U saveznoj zemlji Mecklenburg-Zapadnom Pomorju samo je dobra trećina vlasnika nekretnina do vikenda predala porezne prijave koje su zahtijevale porezne vlasti.

U Schleswig-Holsteinu su porezni uredi dosad primili oko polovicu od oko 1,3 milijuna prijava koje je potrebno podnijeti za nekretnine.

Kako je izvijestio “Berliner Morgenpost” početkom prosinca, u Berlinu je također ograničena volja za podnošenje prijava poreza na imovinu. Samo 40 posto ih se pridržavalo.

U Saskoj-Anhaltu je do sredine studenog nova prijava poreza na imovinu predana tek za svaku drugu nekretninu.

U Bavarskoj je oko 30 posto dalo svoju izjavu do sredine listopada, a država još nije izvijestila o novijim vrijednostima.

Prijave poreza na imovinu prvotno su trebale biti predane do 31. oktobra 2022., no rok je sada produljen za cijelu zemlju do 31. januara 2023. Novi porez na nekretnine naplatit će se od 2025.

Reforma poreza na imovinu donesena je prije više od dvije godine nakon što je Savezni ustavni sud zatražio novu uredbu.

Do sada su poreznici vrijednost nekretnine računali na temelju potpuno zastarjelih podataka.

Od 2025. godine primjenjivat će se novi način obračuna. Prije toga, međutim, gotovo 36 milijuna nekretnina u Njemačkoj mora biti revalorizirano.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst