Zadovoljna
Zadovoljna

ROĐENA KAO MUŠKO A SAD SE TAKMIČI ZA MISS NJEMAČKE: Radikalan zaokret ove organizacije, izgled više nije toliko bitan

754

Među 10 finalistica izbora za Miss Njemačke 2023. nalazi se i jedna transseksualka.

Devetnaestogodišnja Saskia von Bargen želi biti ambasadorica transrodnih osoba, a šansu za to otvorila su joj drastično promijenjena izborna pravila, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Na natjecanje se prijavilo oko 15.000 žena, a finalistice će se žiriju predstaviti 4. ožujka u Rustu, najavio je predstavnik organizatora, tvrtke Miss Germany iz Oldenburga.

Saskia je rođena kao dječak, ali se već s pet godina izjasnila kao djevojčica.

Pubertetske promjene spriječila je uzimajući hormonske blokatore s 11 godina, a s 13 je počela primati ženske hormone.

Tada se otvorila društvu i školi kao transseksualka te se podvrgnula kirurškoj promjeni spola čim je postala punoljetna.

Sebe vidi kao ambasadoricu transrodnih osoba. “Želim svima objasniti što znači biti trans žena”, rekla je i dodala da se zato i prijavila na natjecanje.

Izbor za Miss Njemačke star je gotovo jedno stoljeće. Do prije nekoliko godina žene su mjerile ljepotu paradirajući modnom pistom u kupaćim kostimima i ostaloj odjeći kako bi naglasile fizičke atribute.

No, 2019. godine organizatori su napravili radikalan zaokret i fokus s izgleda prebacili na osobnost i “misiju” sudionika.

Do tada su natjecatelji u prijavi navodili svoju visinu i težinu. To više nije važno, pa hodanje pistom više nije slučaj.

“Fizički izgled više ne igra apsolutno nikakvu ulogu”, rekla je Andertova.

Organizatori više ne dogovaraju sponzorstva s dosad uobičajenim modnim tvrtkama, primjerice proizvođačima vjenčanica ili kupaćih kostima, već traže partnere iz sfere održivosti.

Pobjednici će ove godine prvi put biti isplaćena nagrada od 25.000 eura za misiju koju promovira.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst