Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

RODILA NAKON PET GODINA POKUŠAJA: Odmah nakon poroda majci u bolnici oduzeto dijete i odvedeno u dom za nezbrinutu djecu

98

Ženi (39) iz Švicarske, koja je pet godina pokušavala zatrudnjeti i naposljetku uspjela i rodila, u bolnici u Danskoj je oduzeto dijete odmah nakon poroda. Oduzimanju djeteta su prethodile nesuglasice između majke i bolničkog osoblja.

Samohrana majka je za sve okrivila babicu koja joj je prigovorila zbog načina na koji drži dijete, a potom je prijavila zbog zanemarivanja djeteta.

Naime, za razliku od Švicarske, u Danskoj je neudatim ženama dopuštena umjetna oplodnja putem donacije sperme. Zbog toga je 39-godišnjakinja u Danskoj pet godina pokušavala i naposljetku uspjela zatrudnjeti.

Kada su se u sedmom mjesecu trudnoće pojavile komplikacije, liječnici su se odlučili na hitan carski rez. Novorođenče je prve dane života provelo u inkubatoru.

Kako javljaju švicarski mediji, medicinske sestre i primalje kritizirale su 39-godišnjakinju zbog načina na koji drži svoju bebu i prijavile opasno ponašanje.

Liječnici specijalizirani za slučajeve zlostavljanja i zanemarivanja djece prijavili su slučaj Upravi za zaštitu djece i odraslih (Kesb). Psihijatar je objasnio da bi majka mogla imati psihičkih problema i da prema kćeri gotovo da ne pokazuje emocije.

Prema sudskim dokumentima dostupnim švicarskim medijima, vlasti su oduzele skrbništvo nad majkom. Beba je u početku ostala na odjelu za dojenčad, a zatim su je odvezli u dječji dom.

Prema pisanju Blicka, 39-godišnjakinja, kojoj je dopušteno samo jednom tjedno posjećivati ​​kćer na sat i pol pod nadzorom, kaže kako nije opasna za svoje dijete.

Samohrana majka objašnjava da se ne drogira niti pije, a ima pomoć sestre i roditelja. Psihijatar, koji je u ime majke sastavio izvješće, zalaže se da se skrbništvo vrati njegovoj klijentici.

– Općepoznata je pojava da majka nakon traumatičnog poroda u početku postane stranac svom djetetu, tvrdi odvjetnik.

Švicarski savezni sud uskoro će se pozabaviti sporom oko skrbništva.

Majka je dala izjavu za medije.

– Nehumano je da mi je oduzeto dijete. Za situaciju je kriva babica. Bila je neprijateljski raspoložena prema meni i kritizirala je donaciju sperme, govori majka.

Nadležni, pak, inzistiraju na svom viđenju stvari: majka teško pruža adekvatnu skrb za bebu. To što dobiva potporu obitelji nije dovoljno, objašnjava za RTS Manon Schick, voditeljica Uprave za zaštitu djece Kesb koji u osnovi djeluje u najboljem interesu djece.

Comments are closed.