Zadovoljna
Zadovoljna

RADNIK DOBIO OTKAZ ZBOG KRAĐE: Firma mu sad mora isplatiti 31.436 eura

1.431

Željezarija u južnoj Donjoj Austriji otpustila je 49-godišnjeg radnika zbog krađe, no sad mu mora isplatiti 31.436 eura.

Zaposlenik je u tvrtki radio dva desetljeća kao specijalizirani trgovac.

Tokom godina rada u tvrtki, 49-godišnjak je stekao reputaciju uzornog zaposlenika, bio je uslužan i ljubazan s kupcima.

Firma nije imala niti jednu primjedbu na njegov rad ili ponašanje.

U oktobru 2021. situacija se preokrenula. Nakon konzultacija s voditeljem tima, 49-godišnjak je iz trgovine uzeo zidnu perforiranu ploču za alat i odložio je iza zgrade za kasniju osobnu upotrebu.

No, ubrzo je dobio otkaz. Šef je kao razlog naveo krađu jer je 49-godišnji zaposlenik trebao pitati voditelja trgovine smije li ponijeti zidnu ploču sa sobom.

Nakon neuspješne intervencije Radničke komore Austrije (Kammer für Arbeiter, AK), koja se u međuvremenu uključila, 49-godišnjak je odlučio poduzeti mjere protiv otkaza.

AK je podnio tužbu Radnom i socijalnom sudu. Sud se u oba stupnja složio kako je otkaz bio neopravdan, uz obrazloženje da se ni u kojem slučaju nije radilo o krađi.

Poslodavac je zaposleniku zbog neopravdanog otkaza morao isplatiti 31.436,11 eura, odnosno zaostale plaće.

– Čovjek je već bio zaposlen u željezariji 20 godina. Da nismo podignuli tužbu, izgubio bi otpremninu od oko 25.000 eura i naknadu za raskid ugovora, uključujući posebne isplate, kaže predsjednik AK Donja Austrija Markus Wieser.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst