Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

RADIO NEDJELJAMA BEZ PLAĆE: Njemački farmer držao radnika kao roba – Stavio ga u lance i prijetio mu pištoljem

299

Farmer (39) iz Plettenberga u Sauerlandu u njemačkoj saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni – Vestfaliji natjerao je Rumunja da tjednima radi za njega bez plaće, navode njemački mediji.

Sada je sud u Hagenu osudio farmera na uvjetnu kaznu od godine i deset mjeseci zbog lišavanja slobode u kombinaciji s prisilom.

Farmer Robin V. držao je radnika kao roba, stavio ga u lance i zatvorio nekoliko noći. Radnik je morao musti krave, hraniti ih i popraviti ograde pašnjaka.

Uvijek u strahu za život: farmer ispred njega mahao pištoljem i prijetio mu smrću. Tek nakon šest tjedana radnik iz Rumunjske je uspio pobjeći u proljeće 2019. godine.

Kako pišu njemački mediji, farmer je kontaktirao Rumunja Adriana I. 2018. nakon što je pročitao mali oglas: “Rumunj, ne govori njemački, traži posao”. Nije bilo prvi put da Robin V. koristi istočnoeuropske radnike.

Farmer je platio vozačku dozvolu i vozilo

Službeni dogovor je oko 1.000 eura plaće. Odnos između farmera i radnika bio je dobar: farmer je čak platio radniku vozačku dozvolu (oko 3.000 eura) i stari Audi 80 (oko 350 eura).

Na sudu se farmer predstavljao kao dobročinitelj: također je isposlovao mjesto u vrtiću za Rumunjevog sina, a njegovoj obitelji plaćao je polovicu stanarine i račune za liječenje.

U jednom trenutku raspoloženje se promijenilo.

Obitelj se nenajavljeno preselila, ali radnik iz Rumunjske se u ubrzo vratio na farmu.

“Htio sam ga preplašiti”

Prema tvrdnjama poljoprivrednika, osjećao se financijski zakinutim i želio je da mu nekvalificirani radnik nadoknadi dugove radom.

Kako bi naglasio svoje zahtjeve, zavezao je sada 36-godišnjaka. Prijetio je svom radniku plinskim pištoljem – kako državno odvjetništvo tvrdi “na veleposjednički način”.

“Želio sam ga uplašiti”, priznao je počinitelj tijekom suđenja. “Osjećao se izdanim nakon što je za radnika učinio puno dobrih stvari”, rekao je farmerov odvjetnik na sudu. Farmer je na sudu istaknuo: “Podlo me je i namjerno potkrao.”

Više od mjesec dana Adrian I. se pomirio sa svojom sudbinom. Tada je vlasnik farme tražio još četiri tjedna muke, a radnik je na to pristao. Nakon 14 dana pobjegao je u šumu i podnio prijavu.

Tijekom suđenja još uvijek preplašeni muškarac opisao je kako mu je Robin V. prijetio da će ga ustrijeliti. Da zabrinutost nije bila neutemeljena pokazala je istraga prilikom koje je pronađeno razno oružje i streljivo na farmi. Okružni sud u Alteni već je osudio farmera na novčanu kaznu.

Tijekom suđenja optuženik, koji je zločin priznao, ispričao se i platio 2.000 eura odštete. Njegovo pokajanje spasilo ga je od zatvora, navode njemački mediji.

No, njemački mediji ističu kako nije bilo moguće razotkriti je li žrtva zapravo još dužna farmeru.

Comments are closed.