Zadovoljna
Zadovoljna

RAD NA CRNO NA GRADILIŠTIMA U NJEMAČKOJ: Uvode se jače kontrole zbog nezakonitog zapošljavanja

783

Više od 9.000 kaznenih postupaka zbog nezakonitog zapošljavanja u graditeljstvu pokrenuto je u prvoj polovici 2022. godine u Njemačkoj.

Sindikati se žale na “strukture organiziranog kriminala”.

Sindikat IG Bau kritizira nezakonite prakse i rad na crno u velikom obimu na njemačkim gradilištima.

– Agencija za financijski nadzor Schwarzarbeit (FKS) je samo u prvih šest mjeseci ove godine pokrenula 9.251 preliminarnu istragu u glavnim i pomoćnim građevinskim obrtima, javlja IG Bau.

To je oko petine više nego u istom razdoblju prošle godine, tada ih je bilo 7.430.

IG Bau se oslanja na brojke koje je Savezno ministarstvo financija prijavilo na zahtjev zastupnika Bundestaga Bernharda Daldrupa (SPD) za svih 41 glavnih carinskih ureda u Njemačkoj.

U prvoj polovici godine, dobrih 11 posto od 82.000 istraga u svim sektorima odnosilo se na nezakonito zapošljavanje, socijalne prijevare i kršenja minimalne plaće na gradilištima, prema IG Bau. Utvrđena šteta je oko 161 milijun eura.

– Kršenja koja su otkrivena samo su vrh ledenog brijega, rekao je član uprave IG Bau Carsten Burckhardt u Frankfurtu na Majni.

„Sve češće imamo posla sa strukturama organiziranog kriminala.“ Rad na crno i zapošljavanje na crno dio su svakodnevice u građevinarstvu, smatra Burckhardt:

Čitave konstrukcije lažnih podizvođača stvaraju se kako bi se prikrilo zapošljavanje na crno.

Sve veći pritisak na troškove

Burckhardt je upozorio na porast nezakonitih radnji:

Visoka inflacija, rastuće kamatne stope u građevinarstvu, visoki troškovi materijala i energije – sve dovodi do rastućeg troškovnog pritiska u građevinarstvu.

Upravo zato što u branši nema minimalne plaće i premalo je kontrola rada na crno.

Burckhardt je pozvao na jaču prisutnost carine na gradilištima. Osim toga, tvrtke koje su postale uočljive treba isključiti iz javnih ugovora.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst