Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

PRVA BANKA U NJEMAČKOJ VIŠE NE ŽELI PRIMATI GOTOVINU: Klijenti ovo moraju znati

541

Prva poslovnica Sparkasse banke u Njemačkoj više ne želi primati gotovinu. Iako je gotovina i dalje najpopularnije sredstvo plaćanja među Nijemcima poznata njemačka banka se odlučila na ovaj nesvakidašnji poslovni potez.

Pojedine poslovnice banaka u Njemačkoj su morale zatvoriti svoja vrata, jer nisu imale posla. Od sada više nije moguće položiti novac u Sparkasse bank u blizini Frankfurta. Kako pišu njemački mediji, glavni razlog za to je nedostatak osoblja.

Sparkasse u blizini Frankfurta ubuduće više neće primati gotovinu

Prema aktualnoj studiji tvrtke za istraživanje tržišta, gotovina je još uvijek najpopularnije sredstvo plaćanja među Nijemcima. Čak 44 posto ispitanih reklo je da i dalje preferira plaćanje gotovinom, dok je za kartično plaćanje 43 posto ispitanika.

Iako je gotovina i dalje popularan način plaćanja, prije nekoliko godina znatno je više ljudi reklo da radije plaćaju karticama.

Analiza konzultantske tvrtke McKinsey & Company potvrdila je da banke i štedionice u Njemačkoj prihvaćanje gotovine košta gotovo dvije milijarde eura godišnje.

Sparkasse u Niederdorfeldenu u blizini Frankfurta na Majni stoga više ne želi primati gotovinu.

Na upit medija, iz nadležne Sparkasse poslovnice je potvrđeno kako više ne primaju gotovinu, zbog nedostatka osoblja. To znači da banka nema blagajne za uplate i isplate.

Drastičan korak: Raiffeisenbank zatvara sve poslovnice

Dramatičan potez povukla je Raiffeisenbank Hochtaunus. Od prosinca 2022. „više nije moguće vršiti uplate i isplate novca u poslovnicama.” Nakon ovog poteza, uslijedila je najava o zatvaranju svih poslovnica banke.

Kako navode njemački mediji, Raiffeisenbank Hochtaunus zatvara sve poslovnice osim glavnog ureda.

“Dugo smo vrijeme subvencionirali rad poslovnica, ali potražnja klijenata sada je toliko niska da smo prošle godine odlučili zatvoriti poslovnice zbog nedostatka potražnje”, citiraju njemački mediji glasnogovornicu spomenute banke.

Zatvara se niz poslovnica

Kao alternativa, klijenti Raiffeisenbank mogu podizati gotovinu na blagajnama Rewea, Pennyja i ostalih trgovačkih lanaca.

Diljem Njemačke sve više banaka zatvara svoje poslovnice, zbog smanjenog opsega posla.

Deutsche Bank je 2022. godine najavila da će zatvoriti gotovo 200 poslovnica Postbanke diljem Njemačke. Commerzbank je već zatvorio više od 200 poslovnica u 2022. godini.

Comments are closed.