Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

PRIJEVARA “TEŠKA” 300.000 EURA: Državljanin BiH i Hrvatske u Austriji 20 godina varao državu i nezakonito primao socijalnu pomoć

417

Brojni austrijski mediji, među njima i javna televizija ORF izvijestili su proteklih dana o 58-godišnjem muškarcu iz Bosne i Hercegovine s dvojnim državljanstvom BiH i Hrvatske te boravištem u Austriji, koji je prijavljen Državnom tužiteljstvu u Korneuburgu u saveznoj pokrajini Donjoj Austriji zbog navodne prijevare.

I to, nakon što je otkriveno da je od 2004. godine primao socijalnu pomoć i pomoć u nuždi od austrijskog Državnog servisa za zapošljavanje (AMS), unatoč toga što je u BiH imao vlastitu kuću s zemljištem i to nije Austrijancima prijavio nego je držao u tajnosti!

Mediji ističu kako se je klupko počelo odmotavati kada su zaposlenici Gradske uprave i magistrata stambenog okruga Mistelbach u Donjoj Austriji, uočili niz nepravilnosti i nedosljednosti tijekom provjere 58-godišnjaka, koji živi na tom području.

Potom su ga, bez puno razmišljanja prijavili nadležnoj Radnoj skupini za prijevare na području pružanja socijalnih usluga (SOLBE), u Policijskom inspektoratu, u donjoaustrijskom gradiću Laa an der Thaya.

Tijekom naknadne istrage i provjere izrečenih sumnji, kriminalisti SOLBE su utvrdili da je muškarac iz Bosne i Hercegovine primao socijalnu pomoć od nadležnog okružnog organa vlasti, od 2004. godine. I da nije prijavio, što je temeljem propisa bio obvezan, da je od 2006. godine vlasnik kuće i zemljišta u BiH, već je to prešutio.

Ono što je također sporno prema pisanju austrijskih medija je da 58-godišnjak nije Državnom servisu za zapošljavanje prijavljivao svoje boravke u inozemstvu, nego je za to vrijeme izbivanja iz Austrije, nezakonito primao pomoć od AMS-a.

Kako izvještava televizija ORF, procjenjuje se da su navedene nedopuštene radnje odnosno moguće prijevare prouzročile štetu “tešku” više od 300.000 eura. Protiv osumnjičenog je Državno tužiteljstvo Korneuburg podiglo prijavu.

Obistine li se navedene sumnje, muškarac iz Bosne i Hercegovine basnoslovno skupo će platiti počinjenu prijevaru, tvrde domaći mediji.

Posebice jer u predizbornoj godini u Austriji (op.p u jesen se održavaju parlamentarni izbori), sve jače “vrije” rasprava oko perfidnih stranaca pojedinaca, koji raznim svojim smicalicama “isisavaju” novac iz austrijskog socijalnog sustava i žive na “državnim jaslama”, prazneći džepove poreznih obveznika.

Takove migrante i azilante kriminalce, nitko ne žele imati u svojoj sredini, pa tako ni Austrijanci.

Comments are closed.