Zadovoljna
Zadovoljna

PRAVILA NA POSLU: Poslodavci su dužni poduzeti nekoliko mjera kako bi zaštitili svoje radnike od vrućine

1.097

U sljedećih nekoliko dana Njemačku očekuju temperature i do 40 stupnjeva. Temperature npr. u uredu mogu i biti i veće, a rad i koncentracija otežani.

U tim slučajevima šefovi moraju poštovati nekoliko pravila. Evo koje mjere zaštite od topline šef mora poduzeti?

U uredu ne smije biti toplije od 26 stupnjeva! Stiftung Warentest se poziva na ovo pozivajući se na Savezni institut za sigurnost i zdravlje na radu (BAuA).

Ako termometar pokaže iznad 26 stupnjeva, poslodavac bi trebao intervenirati.

Ako ništa ne uspije i temperatura u uredu pređe 35 stupnjeva, prostorija više nije prikladna za rad, navode iz BAuA.

Uvjeti i primjeri navedeni su u tehničkim pravilima za radna mjesta. To uključuje, primjerice, mjere poput provjetravanja u jutarnjim satima, fleksibilnog radnog vremena ili opskrbe pićem.

Osim toga, pravila odijevanja (ako ih tvrtka ima) trebaju biti opuštena. Lagana i udobna odjeća koja propušta zrak i vlagu može pomoći u sprječavanju pregrijavanja tijela.

Kersten Bux iz Saveznog zavoda za zaštitu na radu ističe kako poslodavci imaju zakonsku obvezu zaštititi zaposlenike od klimatskog stresa, među ostalim i Zakonom o zaštiti na radu.

– Ovo se ne odnosi samo na poslove u radnim prostorijama, već i na otvorenom, kaže Bux.

Rad od kuće, pogotovo na ovakvim temperaturama, mnogima može biti privlačniji od rada u uredu. Ali kakav je tamo propis? Mora li i šef poduzeti mjere zaštite od topline u kućnom uredu?

– U osnovi, važno je napraviti razliku između kućnog ureda i “rada na daljinu”. Savezni zavod za zaštitu na radu pod “kućnim uredom” podrazumijeva privremeni rad od kuće koji je dogovoren s poslodavcem.

Primjenjuje se sljedeće: U slučaju mobilnog rada ili rada od kuće, poslodavac nije odgovoran za unutarnju klimu, kao u uredu, govori Kersten Bux.

Čuvajte se i uređaja koji stvaraju vrućinu, npr. računala. Inače, za zaposlenike vrijedi: puno i redovito pijte.

Uz to, poslodavci bi trebali zaštititi svakoga tko mora raditi vani na jakom suncu od UV zračenja, na primjer kremom za sunčanje ili zaštitnom odjećom.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst