Zadovoljna
Zadovoljna

POZNATI SVI DETALJI: Firme u Njemačkoj zaposlenicima mogu isplatiti 3.000 eura premije

958

Poslodavci u Njemačkoj svojim zaposlenicima mogu isplatiti neoporezivu premiju u iznosu od 3.000 eura.

Taj je iznos dio trećeg paketa pomoći savezne vlade i rezultat je razgovora poslodavaca i sindikata, takozvane “usklađene akcije”.

Premija bi trebala pomoći da tvrtke i radnici ublaže utjecaj visokih cijena hrane i energije.

Naime, tvrtke mogu rasteretiti svoje zaposlenike, ali ne moraju povećavati plaće, što bi zauzvrat moglo dovesti do poskupljenja.

Sad su poznati svi detalji o premiji koje donosimo u nastavku:

Koliko mogu dobiti kao zaposlenik?

Dodatna plaćanja tvrtke mogu platiti do iznosa od 3.000 eura bez poreza. Koliko tvrtka plaća zaposlenike ovisi o tvrtki.

Međutim, svaka tvrtka je slobodna od savezne vlade da isplati premiju za inflaciju tako da zaposlenik nema automatski zakonsko pravo na to.

Moram li na to platiti porez?

Ne, savezna vlada oslobađa dodatna plaćanja tvrtki svojim zaposlenicima do 3.000 eura od poreza i doprinosa za socijalno osiguranje.

Radnici na mini jobu i honorarni radnici

Zasad nije poznato mogu li bonus dobiti samo određene vrste poslova. Moguće je da će jednokratnu isplatu dobiti i radnici na mini jobu i honorarni radnici.

Koje tvrtke plaćaju premiju?

Čak i nakon objave premije za inflaciju, neka mala i srednja poduzeća žalila su se da nemaju sredstava za jednokratne uplate.

Marcel Fratzscher, predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW), tešku financijsku situaciju u kojoj se nalaze mnoge tvrtke smatra izazovom kada je riječ o predviđenom bonusu: također morate biti svjesni da firme koje su sada najteže pogođene i gdje su i zaposlenici najteže pogođeni, u mnogim slučajevima si to ne mogu ni priuštiti, kaže Fratzscher za studio ARD capital.

Jer postoje mnogi znakovi stalne inflacije, sa stalno visokim cijenama energije, što bi moglo rezultirati bankrotima tvrtki.

Ekonomist DIW-a Fratzscher nije sam u svojim strahovima:

– Velike savezne zemlje poput Bavarske i Sjeverne Rajne-Vestfalije imaju nekoliko stotina tisuća zaposlenih.

U tom kontekstu iznos od 3.000 eura čini se vrlo izazovnim, rekao je parlamentarni direktor frakcije Unije, Thorsten Frei TV kanal ntv.

Kako se plaća premija za inflaciju?

Premija za inflaciju u osnovi funkcionira kao korona premija: premija se plaća uz plaću.

Do kraja marta 2022. posebna korona plaćanja firmi do 1.500 eura bila su oslobođena poreza i socijalnog osiguranja.

Koliko je sigurno da će novac doista stići?

Na pitanje je teško odgovoriti. Jer mnoge medicinske sestre nisu dobile obećanu korona premiju, koja bi, kao i premija za inflaciju, također trebala biti isplaćena kroz plaće.

Barem tako proizlazi iz izvješća Saveznog revizorskog suda, koje je dostupno NDR-u, WDR-u i “Süddeutsche Zeitungu” i o kojemu će se raspravljati u nadležnom proračunskom i revizijskom odboru Bundestaga tek u studenom.

Sukladno tome, kaže se da je procedura kojom je isplaćena korona premija bila “sklona pogreškama i zloporabama”.

Brojne zdravstvene ustanove navodno se uopće nisu prijavile za isplatu saveznih sredstava pa 1.000 eura stoga nisu dobile njegovateljice zaposlene u tim ustanovama, kritizirao je Revizorski sud u svom izvješću.

U isto vrijeme, navodi se u izvješću, šefovi drugih ustanova za njegu ne samo da su tražili korona bonus za svoje zaposlenike, već i “pogrešno” za sebe.

Ako se isplata premija nastavi odvijati po istom principu kao prošle godine za korona premiju, opet bi se mogle pojaviti poteškoće. Savezni revizorski sud tada strahuje da će se greške ponoviti.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst