Publisher Theme
Art is not a luxury, but a necessity.

POTROŠAČIMA U NJEMAČKOJ NIJE LAKO: Mnoge namirnice i dalje poskupljuju, a ovim proizvodima je cijena drastično skočila

68

U septembru su potrošačke cijene u Njemačkoj rasle sporije nego prije godinu dana. No, hrana i dalje poskupljuje, navode njemački mediji.

U rujnu su potrošači u Njemačkoj morali izdvojiti više novca za mnoge namirnice. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, posebno je drastičan rast cijena šećera.

Prošlog septembra koštao je 71 posto više nego prije godinu dana. U istom razdoblju maslinovo ulje poskupjelo je za 34 posto, a krumpir i proizvodi od krumpira za 22 posto.

Dobra vijest je što ukupno gledajući, rast cijena hrane je usporen. U septembru 2023. cijene hrane i pića porasle su za sedam i pol posto u odnosu na avgust prethodne godine. U kolovozu je mjesečna inflacija iznosila devet posto, a u srpnju jedanaest posto.

Hrana je i dalje pokretač inflacije

Sve u svemu, hrana je i dalje važan pokretač inflacije u Njemačkoj, navodi statistički ured. U mnogim je područjima inflacija bila znatno viša od ukupne inflacije.

Ukupno gledano, potrošačke su cijene u rujnu u odnosu na kolovoz ove godine porasle za 4,5 posto. To je najniža mjesečna inflacija od veljače 2022., početka rata u Ukrajini.

Ovi su proizvodi jeftiniji

Neki su proizvodi čak pojeftinili u odnosu na prošlu godinu. Maslac je ovdje najvažniji faktor. Potrošači ga plaćaju 29 posto manje nego prije dvanaest mjeseci.

Suncokretovo ili repičino ulje, te punomasno mlijeko također su jeftiniji nego godinu dana prije (minus 16 posto, minus sedam posto). Općenito, cijene hrane su porasle u odnosu na baznu 2020. godinu.

Lož ulje i plin jeftiniji nego prije godinu dana

Cijene energenata također su u rujnu nastavile rasti – doduše sporije; u odnosu na rujan 2022. za šest posto. No, tu su i uštede kod nekih energenata: u odnosu na rujan prošle godine lož ulje pojeftinilo je 26 posto, a pojeftinio je i prirodni plin za pet posto.

No, to su dvije stvari koje su najviše poskupjele u odnosu na baznu 2020. godinu.

Unatoč padu cijena, potrošači plaćaju više nego dvostruko više za oba energenta nego prije otprilike tri godine.

Ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) izjavio je danas predstavljajući trenutnu gospodarsku prognozu kako pretpostavlja da će cijene znatno popustiti u nadolazeća godina.

Za 2024. godinu očekuje stopu inflacije od 2,6 posto. Općenito, rast cijena u eurozoni opada. U kolovozu je stopa inflacije bila oko pet posto, pišu njemački mediji.

Comments are closed.