Zadovoljna
Zadovoljna

POTROŠAČI U NJEMAČKOJ PONOVNO NA UDARU: Podignuta cijena popularnog proizvoda na…

620

Inflacija u Njemačkoj dosegla je novi maksimum. Kako pišu njemački mediji u rujnu je stopa inflacije porasla na deset posto, potaknuta cijenama energije i hrane.

Mnogi proizvođači hrane i pića trenutno se bore s visokim troškovima pa moraju s trgovcima dogovarati nove cijene. Sve to naravno na kraju najviše osjete kupci.

Kompanija koja proizvodi Coca-Colu je također najavila da će kupci sada morati dublje posegnuti u džep za njihove proizvode.

Zbog povećanja cijena lanac supermarketa Edeka trenutno je u sudskom sporu s tvrtkom koja proizvodi Coca-Colu.

Edeka ne prihvaća nova cjenovna očekivanja američke grupacije. Zbog toga se još uvijek raspravlja mora li Coca-Cola nastaviti opskrbljivati Edeku.

Mnogi se trgovci prilagođavaju rastu cijena

Međutim, drugi trgovci pokleknuli su pred novim uvjetima popularnog brenda pića i sada proizvode nude po višim cijenama.

Aldi Nord od prije tri tjedna skuplje prodaje Coca-Colu.

Prema njemačkim medijima, ostali trgovački lanci se sada pridružuju Aldiju i povećavaju cijenu asortimana.

Među njima su diskonti Aldi Süd, Lidl, Penny, pa čak i Netto, podružnica Edeke.

Fokus je na nepovratnoj boci od 1,25 litara. Kako pišu njemački mediji, Coca-Cola će poskupjeti za deset centi, odnosno na 1,35 eura po boci, što odgovara poskupljenju od osam posto.

Nepopularne marke bolje prolaze

Coca-Cola nije jedini proizvođač koji prodaje svoje proizvode trgovcima po višim cijenama.

Proizvođač Mars sada je otišao toliko daleko da Edeka i Rewe više nemaju popularne robne marke poput Snickersa ili M&M’sa.

“Ne trpimo samo mi trgovci na malo, već prije svega potrošači u Njemačkoj.

Postupci industrije robnih marki tim su strašniji ako uzmete u obzir da su mnoge korporacije prošle godine ponovno značajno povećale svoj profit, u nekim slučajevima za nekoliko sto milijuna eura”, navodi njemački trgovački lanac.

Iz tih razloga lanci supermarketa kao što su Edeka i Rewe sve su se više počeli pozivati na vlastite, jeftinije proizvode.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst