Zadovoljna
Zadovoljna

POSLA KAO U PRIČI: Nikada više slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj

1.184

Broj slobodnih radnih mjesta na njemačkom tržištu rada porastao je na rekordnu razinu u drugom tromjesečju 2022. godine, pišu njemački mediji.

Istraživanje Instituta za tržište rada i strukovna istraživanja (IAB) u Nürnbergu pokazalo je da u Njemačkoj ima 1,93 milijuna slobodnih radnih mjesta.

To je jedanaest posto više nego u prvom tromjesečju, a čak nevjerojatnih 66 posto više nego u drugom tromjesečju 2021.

Najviše slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj ima od početka istraživanja 1992. godine.

Stručnjak IAB-a tvrdi kako Njemačkoj najviše nedostaje kvalificiranih radnika.

“Nedostatak kvalificiranih radnika jasno se odražava u informacijama koje pružaju tvrtke i dovelo je do sve veće potrebe za osobljem u gotovo svim sektorima u prvoj polovici godine”, kazao je stručnjak.

Njemačka trenutačno prije svega pati od nedostatka kvalificiranih radnika – bilo da se radi poslovima u zračnoj luci, obrtu ili skrbi.

Prema riječima predsjednika poslodavca Rainera Dulgera samo u Njemačkoj potrebno je najmanje 500.000 novih radnika.

Nedostatak kvalificiranih radnika toliko velik da je vjerojatno moguća stagnacija tržišta u sljedećih deset godina.

U isto vrijeme, u restoranima, trgovinama i prije svega na internetu, ljudi očajnički traže osobe koje mijenjaju karijeru za najrazličitija područja – odnosno zaposlenike koji zapravo nemaju nikakvu stručnu spremu, a koji su se volji prekvalificirati.

Stručnjaci ističu da će tvrtke morati plaćati veće plaće kako bi pronašle odgovarajuće zaposlenike.

Pretpostavljaju da će se plaće sveukupno povećati – makar samo zbog buma zapošljavanja, inflacije i povećanja minimalne plaće.

“Za ljude koji se žele potpuno profesionalno preorijentirati, svanula su zlatna vremena”, navode.

U usporedbi s vremenima prije pandemije, ponuda samo za osobe koje mijenjaju karijeru porasla je gotovo sedam puta (669 posto).

Ako ste pronašli svoj novi posao iz snova, ali ne dobivate plaću koju želite, možete biti kreativni kada pregovarate o ugovoru.

“Uz povećanje plaće mogu se tražiti i dodatne beneficije. To uključuje, primjerice, mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vrijeme i više dana godišnjeg odmora”, dodaju stručnjaci.

Zanimanja koja su posebno tražena: Profesionalni vozači, stručnjaci za skladišnu logistiku, njegovaljatelji, inženjer elektronike, inženjer mehatronike, voditelji marketinga, prodavači i medicinski asistenti.

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst