Zadovoljna
Ženski portal

POOŠTRENE MJERE NA GRANICI: Za državljane ovih zemalja uvedeni posebni uvjeti pri ulasku

1,163

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu je na svojoj internetskoj stranici priopćio kako se za dolaske u Hrvatsku iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra i Ruske Federacije kao dodatna mjera uvodi negativan test na C0VID-19, bez obzira na to je li osoba cijepljena ili je preboljela C0VID-19.

– Zbog zaštite zdravlja i sprječavanja širenja C0VID-19 od ranije su uvedene dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju prilikom prelaska granice na teritorij Republike Hrvatske a zbog sprječavanja unosa novih varijanti virusa SARS-C0V-2.

Zbog navedenog je od ranije postojala obveza karantene za dolaske iz Republike Južne Afrike, Brazila, Zanzibara i Indije u trajanju od 14 dana a koja se može skratiti negativnim PCR testom nakon 7 dana.

Budući da je delta soj unesen iz Indije, sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice a uvodi se obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-C0V-2 i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela C0VID-19 ili je cijepljena.

Radi pogoršanja epidemiološke situacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Cipru i Ruskoj Federaciji, kao dodatna mjera za sve osobe koje dolaze iz tih zemalja, prije ulaska na teritorij Republike Hrvatske zahtijeva se negativan test na SARS-C0V-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepni status ili preboljenje bolesti C0VID-19.

Izmjena popisa će biti objavljena na mrežnim stranicama HZJZ-a i stupit će na snagu u ponedjeljak 26. srpnja 2021 – stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. (Fenix-magazin/MD)

Comments
Loading...

Kliknite na sliku a zatim se vratite na tekst